REKLAMA

Wege burger z ciecierzycy

Kto powiedział, że burger musi być zawsze z mięsa? Wegetariańska alternatywa smakuje obłędnie, a jej przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż kwadrans. Daj się namówić i wypróbuj nasz przepis na bułę z ciecierzycą.

PRZYGOTOWANE ZA POMOCĄ BLENDERA PRÓŻNIOWEGO PHILIPS

Philips blender

Bezmięsne mięso nie jest już tylko ciekawostką. Na świecie powstaje coraz więcej knajp, specjalizujących się w serwowaniu wege steków (jedną z nich otworzył ostatnio sam Lewis Hamilton), a za sprzedaż roślinnych burgerów biorą się nawet niektóre sieciówki. Co prawda gotowe wege produkty nie należą do najtańszych (dla przykładu: dwa burgery Beyond Meat to koszt ok. 30 zł), ale faktem jest to, że co raz łatwiej je kupić. Nie tylko online. 

Jeśli szkoda Ci forsy na gotowe, wegetariańskie mięso, to zawsze możesz je zrobić samemu. Nie namawiamy Cię do radykalnego przejścia na zieloną stronę mocy - to Twoje sumienie. Jesteśmy jednak pewni, że buła z roślinnym burgerem, raz na jakiś czas, krzywdy Ci nie zrobi. Z naszym przepisem wyjdzie taniej, równie zdrowo i niemniej smacznie. 

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1¼ szklanki zmiksowanych płatków owsianych

Sprzęt:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na gładko. Powstałą masę przełóż do dużej miski.
  2. Do przygotowanej masy dodaj 1¼ szklanki zmiksowanych płatków owsianych wymieszanych z 4 łyżkami mąki ryżowej. Teraz możesz już zacząć formować burgery.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kotlety na niewielkim ogniu z obu stron pod przykryciem.
  4. Gotowe burgery serwuj w bułce z ulubionymi dodatkami.

Zadbaj o fundamenty

Bułka

Niech Cię ręka boska broni przed „hamburgerowymi" bułkami z marketu. Są nafaszerowane chemią, a ich smak popsuje Ci całą zabawę. Nie mówimy, że masz od razu ubrać fartuch i zamienić się w piekarza, choć to oczywiście najlepsza opcja. Jeśli trafi Ci się kiedyś luźniejszy dzień, możesz spróbować, jasne. Jednak wszyscy wiemy, że w środku tygodnia nie ma czasu na takie luksusy. Dlatego przed tym, jak zabierzesz się za lepienie swoich burgerów, skocz do pobliskiej piekarni po świeże bułki. Pełnoziarnista żytnia będzie jak znalazł.

Sos

Jak ognia wystrzegaj się też gotowych sosów do hamburgerów. Są z reguły tłuste i pełne podejrzanych substancji. Zrobienia własnego sosu, w przeciwieństwie do bułek, zajmie Ci kilka minut, a efekt będzie o niebo lepszy.

Do wege burgera proponujemy sos czosnkowy na bazie skyru, czyli islandzkiego jogurtu, który ma mało tłuszczu i sporo białka (9,6 gramów na 100). Potrzebne Ci będą tylko pieprz, sól, 2 ząbki czosnku (możesz dać więcej, ale nie zapomnij o umyciu zębów...) i 100 g skyru. Czosnek zetrzyj, wymieszaj z resztą składników i voilà.