Kuchnia polowa – wybraliśmy najlepszy sprzęt do gotowania w plenerze

W naszym zestawieniu znajdziesz sprzęt, który sprawdzi się na wyprawach survivalowych, i taki, który umożliwi Ci gotowanie na łonie przyrody, ale w miejscach, do których można dojechać samochodem, np. na kempingu. Szukaliśmy rozwiązań pomysłowych, praktycznych i niezawodnych. Niektóre z propozycji nie są tanie, ale pomyśl, ile możesz zaoszczędzić, organizując biesiadę nad jeziorem zamiast w modnej knajpie, i potraktuj to jako inwestycję. Przed Tobą kuchnia polowa w prawdziwie męskim wydaniu.

Kuchnia polowa fot. shutterstock.com

  1. Przenośny grill Groenberg Katla Grill L
  2. Kuchenka Jetboil Micromo
  3. Kubek-garnuszek Tomshco Titanium
  4. Kociołek żeliwny Petromax Dutch Oven FT3
  5. Krzesiwo Primus
  6. Grill turystyczny Outwell Cazal Fire Pit M
  7. Składany grill Esbit BBQ300
  8. Kuchenka Biolite Camp Stove 2
  9. Kuchenka Primus Lite +
  10. Zlew składany Sea to Summit

1. Kuchnia polowa – przenośny grill Groenberg Katla Grill L

Największą zaletą tego grilla jest to, że składa się do wygodnego, płaskiego pakunku, który łatwo zabrać ze sobą. Jest wielofunkcyjny: nie tylko może pełnić funkcję grilla z regulowanym rusztem, ale sprawdzi się też jako misa ogniowa, gdy nie będzie warunków na pełnoprawne ognisko. 

2. Kuchnia polowa – kuchenka Jetboil Micromo

Jest leciutka (340 g), bardzo szybko gotuje, a garnek o pojemności 0,8 litra wystarczy nawet dla 2 osób. W palnik wbudowana jest zapalniczka piezoelektryczna, nie musisz więc pamiętać o zapałkach.

3. Kuchnia polowa – kubek-garnuszek Tomshco Titanium

Kuchnia polowafot. materiały prasowe

Minimalistyczny garnuszek o pojemności 750 ml. Pokrywka przyspiesza gotowanie, a uchwyt do wieszania przyda się, gdy będziesz chciał zagotować wodę nad ogniskiem. Wykonany ze stopu tytanu, więc jest leciutki: waży zaledwie 130 gramów.

4. Kuchnia polowa – kociołek żeliwny Petromax Dutch Oven FT3

Żeliwny kociołek o pojemności 1,8 l z uchwytem do zawieszania to idealne naczynie do przygotowywania dań jednogrankowych. Można go ustawiać na ruszcie, bezpośrednio w żarze ogniska, okładać żarem, węglem drzewnym lub brykietem oraz oczywiście zawieszać nad paleniskiem. Sprytna pokrywka po odwróceniu może posłużyć za patelnię.

5. Kuchnia polowa – krzesiwo Primus

Tanie, proste i niezawodne źródło ognia, a dokładniej iskier o temperaturze ok. 3000 stopni Celsjusza. Oczywiście zapalniczka jest wygodniejsza w użyciu, ale z dala od cywilizacji zawsze warto mieć przy sobie backup – tak na wszelki wypadek.

6. Kuchnia polowa – grill turystyczny Outwell Cazal Fire Pit M

Przenośny, solidny, stalowy grill ze składanymi nóżkami, opalany drewnem lub węglem drzewnym. W komplecie jest uchwyt do podnoszenia rusztu oraz praktyczna kopuła ze stalowej siatki. Rozkładane nóżki zapewniają stabilność, gdy w misie płonie ogień. Kopuła ochronna blokuje dostęp do otwartego ognia dzieciom i zwierzętom – grill jest stosunkowo niski. Siatka zatrzyma też ewentualne iskry, które mogłyby np. wypalić dziury w namiocie.

7. Kuchnia polowa – składany grill Esbit BBQ300

Sprytna, choć prosta stalowa konstrukcja sprawia, że grill będzie Ci służył latami. Największą zaletą tego grilla jest jego przenośność. Po złożeniu mieści się w prostokątnej torbie, w której zmieści się też pokrowiec na zapas węgla drzewnego. Ruszt ma wymiary 20 x 30 cm, więc kompanii wojska z niego nie nakarmisz, ale w mniejszym gronie to z pewnością wystarczy.

8. Kuchnia polowa – kuchenka Biolite Camp Stove 2

Największą zaletą tej kuchenki jest to, że nie musisz brać ze sobą zapasu paliwa, bo można w niej palić wszystkim: patykami, liśćmi, szyszkami, papierem – czymkolwiek, co masz akurat pod ręką i się pali. Specjalna konstrukcja zasilanego z baterii nawiewu sprawia, że pali się naprawdę intensywnie i zagotowanie wody trwa kilka minut. Na dodatek kuchenkę wyposażono w generator, który zamienia ciepło na prąd elektryczny i pozwala np. doładować telefon, gdy skończą Ci się już zapasy prądu w powerbankach. W warunkach polowych ta funkcja jest bezcenna. Do kuchenki można dokupić akcesoria, np. kubko-czajniko-zaparzarkę do kawy czy widoczny na zdjęciu ruszt grillowy.

9. Kuchnia polowa – kuchenka Primus Lite +

Kompaktowa rzecz. W garnku o pojemności 0,5 l zmieścisz kartusz i palnik, więc w plecaku nie zajmie wiele miejsca. Dzięki pomysłowej konstrukcji jest bardzo efektywny. Po zmontowaniu zagotujesz w nim wodę w niecałe 3 minuty. Na jednym kartuszu zrobisz to aż 20 razy.

10. Kuchnia polowa – zlew składany Sea to Summit

Składany zlew to wbrew pozorom bardzo praktyczna rzecz. Umyjesz w nim naczynia, by nie pakować brudnych do plecaka, a gdy trzeba, możesz też przeprać ciuchy, a od biedy nawet się trochę umyć. Ma 20 l pojemności, a po złożeniu tworzy pakunek o średnicy zaledwie 15 cm.

REKLAMA