Men's Health poleca:
Profil radek86
-
-
Widzę, że pojawił się tu taki temat, więc może ktoś mi odpowie na kilka nurtujących pytań.Otóż, ćwiczenia siłowe rozpocząłem 04.01 tego roku, dwa razy w tygodniu. W pozostałe 3 dni nadal ćwiczę aerobowo, nadal, ponieważ ćwiczenia aerobowe na siłowni rozpocząłem w sierpniu ubiegłego roku, co pomogło pozbyć się 10 kg. Nadal chcę schudnąć, ponieważ przy wzroście 1,70 m ważę 80 kg, więc łączę trening aerobowy z siłowym.Co do tematu, to ja biorę marne 30 kg, czyli obciążam sobie gryf na 10 lub 15 kg. Robię 3 serie po 15 powtórzeń, z tym, że w 3 serii już dam rady tylko 10. Zastanawiam się, co ile i o ile mam sobie zwiększać obciążenie. Po jakim czasie będę stanie podnieść jakiś bardziej konkretny ciężar? Niestety po schudnięciu ubyło mi 5 cm w klacie. A może lepiej jest ćwiczyć tak, że brać większy ciężar w pierwszej serii a w kolejnych zmniejszać ilość powtórzeń?
radek86, 2010-01-28 12:50:55 -
\'Hustla\' napisał(-a):radek86, jeżeli chcesz brać więcej to zacznij ćwiczyć siłowo, czyli więcej serii i mniej powtórzeń, na głównej stronie masz artykuł, wystarczy tylko przeczytać, ciężar zwiększaj co 3 tygodnie, ale o małą wartość np. 2-3kgDzięki, rzeczywiście jest tutaj sporo pożytecznych porad, ale na razie chyba muszę skupić się na aerobach, żeby zrzucić jeszcze z 10 kg.
radek86, 2010-01-29 15:33:20 -
Nie palę, ale kiedyś podpałem, głównie imprezowo. To była głupota z mojej strony. Na szczęście mnie nie wciągnęło.
radek86, 2010-01-29 19:52:36 -
Czasem zastanawiam się czy nie lepiej znów wrócić do samych aerobów. Opinie są podzielone. Jedni mówią, że lepiej najpierw jest schudnąć do odpowiedniej wagi, a potem wziąć się za siłę, inni, że lepiej łączyć siłę z aerobami. Już sam nie wiem. Na zdrowy rozum wydaje mi się, że lepiej jest połączyć. Z drugiej strony przy samych aerobach może szybciej schudnę...Nie zasmucam się, czasem tylko wkurzam, ale wiem, że potrzeba będzie sporo cierpliwości. Pozdrawiam ćwiczących i niećwiczących też.
radek86, 2010-01-29 21:27:16 -
Siłownia, choć nie wiem, czy jest moim hobby, ale sprawia mi dużo satysfakcji. Poza tym, lubię przesiadywać w sieci. Ponadto, dość nietypowo jak na faceta, bardzo lubię gotować, tylko żeby miał kto zmywać...
radek86, 2010-01-29 22:02:37 -
Dzięki, zatem zasięgnę języka w innych tematach, bo rzeczywiście ten jest o klacie.
radek86, 2010-01-29 23:30:14 -
Tak, mój.
radek86, 2010-01-30 21:03:50 -
Miałem założyć nowy temat, ale znalazłem podobny, więc go odświeżę.Właściwie sam nie wiem od czego zacząć, więc może po kolei, od początku. Mam 23 lata, 1,7 m wzrostu i ważę 80 kg. W sumie w ciągu minionego roku schudłem 12-14 kg, nie wiem dokładnie, bo się nie ważyłem w tamtym okresie. Swój sukces w odchudzaniu zawdzięczam ćwiczeniom aerobowym na siłowni. Zawsze chciałem mieć ładną sylwetkę (kto by nie chciał?), dlatego postawiłem sobie pewne cele i wiem, że mnóstwo pracy przede mną.Najpierw przez 4 miesiące ćwiczyłem aerobowo, schudłem 8 kg. Niestety wraz ze zbędnymi kilogramami ubyło mi 5 cm w klacie, ze 107 zrobiło się 102. Niby nie powinno mnie to dziwić w końcu, jak chudnie to wszystko. Postanowiłem więc do aerobów dołożyć ćwiczenia na siłę. Poradziłem się instruktora, który ułożył mi plan. Przedtem były same aeroby, teraz jest 3 dni aerobów i 2 dwa dni ćwiczeń siłowych na największe partie mięśni. W połowie lutego mam się zgłosić po nowy plan.Mój problem polega na tym, że choć optycznie widać, że jestem znacznie szczuplejszy to za cholerę nie mogę pozbyć się tych poduszek z tłuszczu, których wszędzie pełno.I teraz tak - rozumiem, że pozbywanie się tłuszczu to odchudzanie, a jeżeli już schudnę to muszę ćwiczyć na masę i dopiero na koniec na rzeźbę?Czy mógłbym się wspomóc jakimiś suplementami, żeby szybciej pozbyć się tego tłuszczu? Moja nadwaga skupia się dość nietypowo jak u faceta, bo raczej na biodrach i tyłku niż brzuchu.I wreszcie clou tego postu. Jak się mają aeroby do ćwiczeń siłowych? Wiem, że muszę ćwiczyć aerobowo, bo ważę za dużo w stosunku do wzrostu. Czy zatem jest sens robienia przez dwa dni tych ćwiczeń siłowych? Czy może lepiej znów robić same aeroby.Oto mój zestaw. Komentarze mile widziane.Poniedziałek0. Rozgrzewka - bieżnia - 10 min. - 9-10 km/h bez wzniesienia.1. Wyciskanie sztangi na ławeczce prostej - 15/15/15.2. Ściąganie drążka wyciągu do klatki piersiowej - 15/15/15.3. Wyciskanie hantli nad głowę w siadzie - 15/15/15.4. Wypychanie ciężaru na suwnicy - 15/15/15.5. Wznosy tułowia na ławeczce rzymskiej.6. W leżeniu tyłem podciąganie naprzemienne kolan do klatki piersiowej - 3x15-20.7. Rowerek - 20 min. - średnie obciążenie.Wtorek1. Bieżnia - od 35 min. do 60 min. - na przemian - 5 min. 8-10 km/h bez wzniesienia, 5 min. 6,5-7 km/h na wzniesieniu 11-15.2. Stepper lub rzadziej free runner - 35 min. - na przemian - 5 min. lekko, 2 min. ciężko.3. Rowerek - 10 min. - bardzo lekko.4. Brzuszki.Środa1. Wyciskanie sztangi na ławeczce skośnej - 15/15/15.2. W siadzie przyciąganie do brzucha na maszynie - 15/15/15.3. Wyciskanie ciężaru do góry na maszynie - 15/15/15.4. Wypady z hantlami trzymanymi w rękach - 15/15/15.5. Leżenie przodem, równoczesny wznos prawej ręki i lewej nogi a następnie odwrotnie - 10/10/10 na każdą stronę.6. Leżenie tyłem, nogi ugięte przy drabinkach, wznosy tułowia - 3x15-20.Czw. i piątek to samo co we wtorek.Sobota i niedziela - wolne.Nie mam diety, ale jem normalnie, nie przejadam się. Nie piję piwa, jem dużo owoców, staram się ograniczać słodycze.
radek86, 2010-02-01 14:33:34 -
Dzięki, poszperam w sieci pod kątem tego, co mi napisałeś, zwłaszcza, że złapało mnie zapalenie ucha i muszę wziąć antybiotyk. Jestem zły i zmartwiony, bo będę miał straty.
radek86, 2010-02-03 18:31:24
REKLAMA
TOP 5
REKLAMA
NAJNOWSZE
![Trening neuromięśniowy [Testujemy na sobie]](https://www.menshealth.pl/home_images/15086/270x124.jpg?v=1615230660)
ZDROWIE
Trening neuromięśniowy [Testujemy na sobie]
Łatwy do opanowania i niezajmujący dużo czasu sposób na radzenie sobie ze skutkami stresu jest ob...

SEKS
Punkt G – instrukcja obsługi
Jeszcze kilkanaście miesięcy temu mogliśmy śmiało eksplorować odlegle rejony świata. Dzisiaj zapr...

PIENIĄDZE
Polscy studenci w dobie pandemii
W Polsce studiuje 1,2 mln osób, z czego aż 60% dotychczas łączyło naukę z pracą. Niestety, pandem...

MĘSKIE SPRAWY
Jan Błachowicz – spokój przed walką
Ścieżka Jana Błachowicza nie była usiana samymi zwycięstwami. Ale właśnie dzięki temu jest teraz ...

ZDROWIE
Śmiech i jego wpływ na zdrowie
Nawet gdy znalezienie powodów do śmiechu nie jest łatwe, warto się postarać, bo śmiech to zdrowie...
GWIAZDY MH
Nowy album od Kings of Leon!
Wyróżniony nagrodą Grammy i licznymi platynowymi płytami zespół Kings of Leon zapowiada nowe wyda...

MĘSKIE SPRAWY
Kto zarobił najwięcej na pandemii?
Świat odetchnął z ulgą 31 grudnia, że ten cholerny rok już się skończył, ale czy cały świat? Sorr...
![Trening siłowy a oddychanie [Shorty MH]](https://www.menshealth.pl/home_images/15074/270x124.jpg?v=1614760260)
FITNESS
Trening siłowy a oddychanie [Shorty MH]
Chcesz obniżyć poziom stresu i odetchnąć wreszcie pełną piersią? Musisz więcej czasu poświęcić n...
radek86, 2009-09-23 00:09:31