REKLAMA

Forum - Dieta

Dyskusja do tematu: Mięso rządzi, czyli co jedzą Polacy
Zjadamy rocznie tyle kotletów schabowych, że świnie, gdy ich prosięta są niegrzeczne, straszą je Polakami. Pod względem nawyków żywieniowych jesteśmy jako naród wciąż daleko za sąsiadami z Zachodu. Sprawdzamy, co jemy i co z tego wynika dla naszego zdrowia. Przejdź do artykułu
  • avatar zgłoś
    przez ~mh,
    2012-04-10 09:15:55

    Zjadamy rocznie tyle schabowych, że świnie, gdy ich prosięta są niegrzeczne, straszą je Polakami. Pod względem nawyków żywieniowych jesteśmy jako naród wciąż daleko za sąsiadami z Zachodu. Sprawdzamy, co jemy i co z tego wynika dla naszego zdrowia.

  • avatar zgłoś
    przez ~tomus158,
    2012-04-10 17:03:31

    BMI?Kurka, oni sugerują się BMI?Chyba jacyś niekompetentni.Mamy dwóch gości, oboje ważą 100kg.Tylko, że jden to świniak, drugi kulturysta.Jeden jest chory na otyłośc, drugi to zdrowy mężczyzna.Ale w statystykach oboje będą się zaliczali do grypu otyłej lub nadwagi, pomimo iż tylko jeden powinien tam być." Biały ryż (wybiera go 15% respondentów), biały makaron (faworyt 10% obywateli RP) oraz ziemniaki należy ograniczać lub wymienić na ryż niełuskany i pełnoziarnisty makaron."A czemu rezygnować z białego...więcej

  • avatar zgłoś
    przez ~sakii,
    2012-04-10 20:21:47

    \'Tomus\' napisał(-a):A czemu rezygnować z białego ryżu i ziemniaków?węgle z białego i brązowego prawie się nie różnią (jeśli się sugerować mało wiarygodnym[tak, mało wiarygodnym, dlatego piszę dla zaślepieńców] IG, róznica owa wynosi tylko 5) a ziemniaki?samo zdrowie, potas i witaminy, i świetne na masę mięśniową.jak się nie różnią? Biały ryż szybciej się trawi, ma więcej węglowodanó przyswajalnych. Brązowy ryż ma więcej błonnika, czyli dłużej się trawi i trudniej przyswaja. Co do ziemniakó się zgadzam.

  • avatar zgłoś
    przez ~tomus158,
    2012-04-10 23:29:13

    \'sakii\' napisał(-a):jak się nie różnią? Biały ryż szybciej się trawi, ma więcej węglowodanó przyswajalnych. Brązowy ryż ma więcej błonnika, czyli dłużej się trawi i trudniej przyswaja. Co do ziemniakó się zgadzam.Napisałem węgle się nie różnią, a nie składniki mineralne.Nic się wolniej/szybciej nie wchłania, zła opinia białego wzięła się przede wszystkim dlatego, że wywołuje chorobę beri-beri, przez wzgląd właśnie na brak wit. B6 podajże.Biały makaron - owszem, tutaj jest różnica, ale biały ryż/brązowy różni s...więcej

  • avatar zgłoś
    przez ~kotek,
    2012-04-15 16:59:13

    a co z efektem jojo? W temacie odchudzania to przyznam się, że osiągnąłem kiedyś poziom 30 kg w 4 miesiące, no ale po tym następuje okres wzrostu. Najlepiej chudnie mi się latem. W ubiegłym roku z 148 kg (198 cm wzrostu) w lutym spadło mi do 121 kg we wrześniu, by teraz po Wielkanocy powrócić do 132 kg. Z pewnością najważniejsze jest odrzucenie mięsa poza drobiem. Uwolnienie się od cukru, chleba, alkoholu. Nie wiem jak z ruchem bo zazwyczaj przy większym wysiłku mam problemy z utrzymaniem diety.

  • avatar zgłoś
    przez ~ropuszka,
    2012-04-18 15:57:25

    Ja zmniejszam od pewnego czasu spożycie mięcha. Nie tak drastycznie, bo moi panowie by sie zbuntowali, ale delikatnie... Jak gotuję gulasz, to zawsze robię wiecej sosu i częśc zamrażam. Potem dorzucam do niego namoczoną w bulionie kostke sojową (z firmy Orico) i... mam gulasz sojowy. Czasem robię bitki sojowe (kotlety sojowe bez panierki z Orico) w sosie pomidorowo- paprykowym. Albo krokiety z tofu (z Polsoi)- na naleśnik kładę zblanszowane liście pora, a na nie kawałek wedzonego lub marynowanego tofu, dodatkowo...więcej

  • avatar zgłoś
    przez ~venso,
    2012-04-18 16:08:00

    \'ropuszka\' napisał(-a):Ja zmniejszam od pewnego czasu spożycie mięcha. Nie tak drastycznie, bo moi panowie by sie zbuntowali, ale delikatnie... Jak gotuję gulasz, to zawsze robię wiecej sosu i częśc zamrażam. Potem dorzucam do niego namoczoną w bulionie kostke sojową (z firmy Orico) i... mam gulasz sojowy. Czasem robię bitki sojowe (kotlety sojowe bez panierki z Orico) w sosie pomidorowo- paprykowym. Albo krokiety z tofu (z Polsoi)- na naleśnik kładę zblanszowane liście pora, a na nie kawałek wedzonego lub mar...więcej

  • avatar zgłoś
    przez ~erdi,
    2012-04-18 16:11:27

    Córkom też, jeżeli chcesz je uchronić przed wczesnym dojrzewaniem.

  • avatar zgłoś
    przez ~tomus158,
    2012-04-18 19:06:31

    \'ropuszka\' napisał(-a):Ja zmniejszam od pewnego czasu spożycie mięcha. Nie tak drastycznie, bo moi panowie by sie zbuntowali, ale delikatnie... Jak gotuję gulasz, to zawsze robię wiecej sosu i częśc zamrażam. Potem dorzucam do niego namoczoną w bulionie kostke sojową (z firmy Orico) i... mam gulasz sojowy. Czasem robię bitki sojowe (kotlety sojowe bez panierki z Orico) w sosie pomidorowo- paprykowym. Albo krokiety z tofu (z Polsoi)- na naleśnik kładę zblanszowane liście pora, a na nie kawałek wedzonego lub mar...więcej

  • avatar zgłoś
    przez ~tomus158,
    2012-04-18 19:06:50

    \'ropuszka\' napisał(-a):Ja zmniejszam od pewnego czasu spożycie mięcha. Nie tak drastycznie, bo moi panowie by sie zbuntowali, ale delikatnie... Jak gotuję gulasz, to zawsze robię wiecej sosu i częśc zamrażam. Potem dorzucam do niego namoczoną w bulionie kostke sojową (z firmy Orico) i... mam gulasz sojowy. Czasem robię bitki sojowe (kotlety sojowe bez panierki z Orico) w sosie pomidorowo- paprykowym. Albo krokiety z tofu (z Polsoi)- na naleśnik kładę zblanszowane liście pora, a na nie kawałek wedzonego lub mar...więcej

  • ODPOWIEDZ +
STRONA 1 z 2
REKLAMA