Nowa szkoła budowania mięśni

Profesor Vincent Caiozzo opracował dla NASA rewolucyjną metodę budowania mięśni, którą wykorzystują amerykańscy kosmonauci. Sprawdź, jak zaskakujące wyniki jego badań mogą pomóc również Tobie wypracować lepszą sylwetkę w krótszym czasie.

Beth Bishoff
fot. Beth Bishoff
Kosmiczna karuzela to zupełnie coś innego. Jej genialna konstrukcja pozwala na wytworzenie się w obracającej się siłowni sił grawitacyjnych do 7 razy większych niż na Ziemi. Prof. Caiozzo wierzy, że nie tylko zapobiegnie to utracie mięśni w przestrzeni kosmicznej, ale będzie stymulowało ich wzrost - bez potrzeby ciężarów. I to zaledwie w kilka minut, nie godzin.

REKLAMA

"Tu nie ma magii - zapewnia prof. Caiozzo. - Po prostu wykorzystujemy naszą obecną wiedzę o wzroście mięśni".

Na szczęście większość z nas nie musi się martwić skutkami wyprawy na Marsa. Ale kosmiczna karuzela pokazuje istotną sprawę: najbardziej efektywny trening to niekoniecznie ten najdłuższy czy najcięższy; to po prostu ten najmądrzejszy.

Blisko 18 godzin spędzanych przez większość facetów codziennie na tyłku: w czasie jedzenia, rozmawiania przez telefon, prowadzenia samochodu czy na kanapie podczas oglądania telewizji jest dobrym przybliżeniem stanu nieważkości. Możesz więc mieć więcej wspólnego z komandorem McArturem, niż ci się wydaje.

"Budowanie mięśni wymaga, niestety, potu, poświęcenia i determinacji" - mówi Cosgrove, który zawsze chętnie pomaga "kanapowcom". Zatem warto do tego zabrać się tak, by nie robić więcej, niż to jest potrzebne.

Budowanie mięśni wymaga potu, poświęcenia i determinacji. Zatem warto trenować tak, by nie robić więcej, niż to jest potrzebne.

Przez żołądek do mięśni...

...czyli jak stek zamienia się w muskuły. Sam trening, nawet najmądrzej zaplanowany i najsolidniej wykonany, niewiele da, jeśli nie dostarczysz do budowy mięśni właściwego materiału. Dlatego zobacz, jak zjedzenie kawałka mięsa pomaga Ci powiększyć mięśnie.

1. Rozgryzanie mięsa
Cały proces zaczyna się już w ustach wraz z mechanicznym rozdrobnieniem jedzenia. Twoje zęby tną, rozszarpują i miażdżą porcję wołowiny na mniejsze fragmenty, mieszając je ze śliną, aby uformować półpłynną papkę.

2. Trawienie białek
Połknięte i rozdrobnione mięso przechodzi przez przełyk i ląduje w żołądku. Enzymy, takie jak pepsyna, rozkładają białka mięsa do łańcuchów aminokwasów. Całość przypomina teraz bardziej płyn, który nazywamy miazgą pokarmową.

3. Tworzenie cząstek przyswajalnych
Z żołądka miazga przechodzi przez dwunastnicę do jelita cienkiego. Dodatkowe enzymy - trypsyna i chymotrypsyna - działają na łańcuchy aminokwasowe i "rozwalają" je na coraz mniejsze fragmenty, aż pozostaną pojedyncze aminokwasy.

4. Przygotowanie do dostawy
Aminokwasy są transportowane przez komórki ściany jelita do krwiobiegu w procesie nazywanym absorpcją (wchłanianiem). Są teraz gotowe do wysłania do Twoich mięśni poprzez naczynia krwionośne.

5. Budowanie mięśnia
Kiedy aminokwasy dotrą już na miejsce, są dostarczane komórkom mięśniowym przez naczynia zwane kapilarami. Pomagają one naprawić zniszczone włókna mięśniowe. Tak naprawdę produkcja białek mięśniowych nie może się rozpocząć przy braku aminokwasów - to dobry powód, by jeść białka w każdym posiłku.


Zobacz także:
Trening na masę z laboratorium NASA, czyli program treningowy ułożony według zasad opisanych w tym artykule.

MH 05/2010

1 ... 3 4 5
STRONA 5 z 5
Zobacz również:
Marsz na rękach z kołyską jest jak szwajcarski multitool:  poprawi Twoją formę i sylwetkę, niezależnie od tego, co akurat w nich szwankuje.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA