[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Kiedy przyjmować BCAA i jak pozbyć się bólu stawów po treningu: radzą eksperci MH

Krótko, zwięźle i na temat. Oto pytania nadesłane ekspertom MH przez Czytelników i, jak zwykle, rzeczowe odpowiedzi.

Aminokwasy BCAA, odzywki sportowe
Producenci BCAA sugerują, żeby przyjmować aminokwasy nie tylko przed i po treningu, ale także w dni nietreningowe. Ma to sens?

Z wielu badań wynika, że codzienne stosowanie BCAA, nawet u osób nietrenujących, zapobiega obniżeniu syntezy białek w mięśniach (Sugita M. 2003, Kraemer W.J. 2006). Podobne wyniki odnotowano u przedstawicieli dyscyplin siłowych (Karlsson H.K. 2004, Blomstrand E. 2001) oraz wytrzymałościowych, m.in. w kolarstwie i kajakarstwie (Fu-Chun T. 2006, Crowe M.J. 2006).

REKLAMA

Codzienna suplementacja BCAA zmniejsza wydalanie azotu z moczem od 20 do 30%, co świadczy o większej kumulacji białek w mięśniach i ich szybszej regeneracji. Dodatkowo regularne stosowanie aminokwasów rozgałęzionych w sposób pośredni, przez zwiększenie masy mięśniowej i wzrost zapotrzebowania na energię, prowadzi do redukcji tkanki tłuszczowej. Te argumenty mówią chyba same za siebie.

Ekspert MH: prof. Tadeusz Stefaniak, AWF we Wrocławiu

Co zrobić, by pozbyć się bólu stawów po treningu?

Jeżeli problemem nie są jakieś ekwilibrystyczne ćwiczenia, które wykonujesz niepoprawnie, stawy możesz wzmocnić… odpowiednią dietą. Nasi dziadkowie nie skarżyli się na podobne dolegliwości, bo w ich jadłospisach pełno było podrobów, w których skład wchodzi tkanka łączna, doskonałe źródło kolagenu i elastyny. Dziś na takie smakołyki często patrzymy z niechęcią. Raz, że bywają nieestetyczne, dwa, że dietetycy regularnie krytykowali je za dużą zawartość tłuszczów nasyconych.

Na rynku można kupić suplementy z syntetycznymi zamiennikami kolagenu, ale ich skuteczność nie jest zbyt wysoka. Na szczęście istnieje pewien sposób. Wystarczy, że kupisz kurze łapki, dobrze je umyjesz, po czym wrzucisz do garnka i będziesz gotował przez 2-4 godziny, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości.

Potem odparuj wodę na wolnym ogniu, po czym przelej wywar do 100-ml pojemniczków i schowaj do zamrażarki. Przygotowany specyfi k serwuj sobie co 2 dni z dodatkiem soku z cytryny (witamina C wpływa na przyswajanie kolagenu). Po 3 tygodniach stosowania przestaniesz odczuwać ból, a po 2-3 miesiącach problem powinien minąć. Wady? Wywar podczas gotowania brzydko pachnie.

Ekspert MH: dr Marek Szołtysik, dietetyk 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij