1. Oprzyj sztangę
Złap sztangę nachwytem szerszym niż na szerokość barków i oprzyj ją na górze pleców. Jeśli założyłeś na gryf kilka ciężkich talerzy, owiń go ręcznikiem, by chronić plecy przed naciskiem. Nie trać energii na podnoszenie sztangi z podłogi – odstawiaj ją między seriami na stojakach. Nie dociskaj sztangi do karku i mocno ściągnij łopatki.
2. Zrób pewny krok
Dobierz taki ciężar, by podczas wykroku nie bujać się na boki – jeśli czujesz, że Twoje kolana albo kostki mają problem ze stabilnością, zmniejsz obciążenie. Zrób długi wykrok prawą nogą, aż jej udo będzie równolegle do podłoża. Kostkę staraj się trzymać w tej samej płaszczyźnie, co kolano, by chronić oba te stawy.
3. Zadbaj o górę
Plecy przez cały czas trzymaj proste, a klatkę wypiętą. Łopatki ściągnij do siebie. Staraj się nie pochylać do przodu. Mimo że robisz krok w przód, powinieneś myśleć o wykroku jak o obniżeniu pozycji. Pierwsze powtórzenia rób przed lustrem, by przez cały czas sprawdzać technikę. Możesz też nagrać krótkie wideo.
4. Zatrzymaj ruch
Lekko odchyl głowę do tyłu, a łatwiej będzie Ci utrzymać proste plecy i właściwą sylwetkę. Zatrzymaj na chwilę ruch, gdy udo wykrocznej nogi będzie równolegle do podłoża. Rzuć okiem na lustro – jeśli Twój brzuch niebezpiecznie zbliża się do uda, to znak, że zbyt mocno pochyliłeś się do przodu. Czas na korektę.
Komentarze