Nawet jeśli nie potrafisz dokładnie wytłumaczyć dlaczego, pewnie instynktownie czujesz, że ekologiczna żywność jest zdrowsza od konwencjonalnej. Marketingowcy wiedzą, że tak myślisz. Dlatego na opakowaniach jest coraz więcej określeń typu: bio, eko, organiczny.
Nie daj się nabrać - produkty ekologiczne muszą mieć certyfikat gwarantujący wytworzenie w specjalnych warunkach i wynikające z tego szczególne właściwości. Podpowiadamy, jak sprawdzić, czy coś naprawdę jest eko i opisujemy korzyści, jakie taka żywność niesie Twemu zdrowiu.
Żywność ekologiczna powstaje bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, hormonów, antybiotyków i takich dodatków, jak barwniki, utrwalacze czy polepszacze smaku.
Ekohandel kwitnie
Żywności ekologicznej (pochodzące z angielskiego określenie organiczna oznacza to samo) nie trzeba już szukać ze świecą w małych, specjalistycznych sklepikach. Coraz częściej pojawia się w wielkich sieciach handlowych. Możesz ją kupić w sklepach internetowych lub dogadać się bezpośrednio z producentem, aby dostarczał Ci ją prosto do domu.
Kiedy jednak widzisz mizerną, przybrudzoną marchewkę lub słoiczki, których czarno-białe etykiety w niczym nie przypominają zachęcających do zakupu opakowań stojących na półkach obok, pewnie zastanawiasz się, czy z tą ekologią to aby przypadkiem nie kolejny marketingowy pic.
Zwłaszcza że ceny tych produktów są wyższe od standardowych. Czy warto zapłacić więcej za coś, co wygląda gorzej?
Żywność produkowana bez użycia chemii jest badana już od lat, dlatego istnieją naukowe dowody, że pod niektórymi względami jest zdrowsza od konwencjonalnej. Zanim jednak przeczytasz o jej zaletach sprawdź, czym się wyróżnia i jak rozpoznać ją w morzu produktów, które mogą się pod nią podszywać.