Skład:
- 500 ml zakwasu żytniego
- 2 l rosołu (najlepiej domowego)
- 4 surowe, białe kiełbasy
- 100 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka chrzanu
- 3 łyżki śmietany 30%
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól, świeżo zmielony
- czarny pieprz
- 4 jajka na twardo
Makroskładniki:
kcal 655, białko 35 g, tłuszcze 39 g, węgle 31 g, błonnik 2,2 g – 4 porcje
REKLAMA
Przygotowanie:
- 8 łyżek mąki żytniej wymieszaj w słoiku z 0,5 l letniej wody, przykryj i odstaw na 4 dni. Mieszaj 2 x dziennie i zakwas gotowy.
- Zagotuj bulion, dodaj białe kiełbasy nakłute widelcem. Wrzuć liść i ziele. Zmniejsz ogień.
- Na patelni podsmaż kostki boczku z posiekaną cebulą i wrzuć do garnka. Gotuj ok. 25 minut.
- Wlej połowę zakwasu, spróbuj i dolewaj resztę, aż będzie dość kwaśny.
- Dodaj rozgnieciony czosnek i chrzan. Dopraw solą, pieprzem i wsyp majeranek. Gotuj 5 minut.
- Kilka łyżek zupy wlej do kubka ze śmietaną, wymieszaj i wlej do garnka. Podawaj z połówkami jajek na twardo i plasterkami kiełbasy.
SPRÓBUJ TEŻ: Białkowe śniadanie w dwóch wersjach