Przepis na żurek

Rosół już od nas odgapili, pierogi również kleją w kilku krajach, Bronisław Komorowski zdradził światu przepis na bigos, więc został nam, niepodrabialny i jedyny, arcypolski żurek. Równie ikoniczny jak Lewandowski.

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 500 ml zakwasu żytniego
  • 2 l rosołu (najlepiej domowego)
  • 4 surowe, białe kiełbasy
  • 100 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, świeżo zmielony
  • czarny pieprz
  • 4 jajka na twardo

Makroskładniki:

kcal 655, białko 35 g, tłuszcze 39 g, węgle 31 g, błonnik 2,2 g – 4 porcje

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. 8 łyżek mąki żytniej wymieszaj w słoiku z 0,5 l letniej wody, przykryj i odstaw na 4 dni. Mieszaj 2 x dziennie i zakwas gotowy.
  2. Zagotuj bulion, dodaj białe kiełbasy nakłute widelcem. Wrzuć liść i ziele. Zmniejsz ogień.
  3. Na patelni podsmaż kostki boczku z posiekaną cebulą i wrzuć do garnka. Gotuj ok. 25 minut.
  4. Wlej połowę zakwasu, spróbuj i dolewaj resztę, aż będzie dość kwaśny.
  5. Dodaj rozgnieciony czosnek i chrzan. Dopraw solą, pieprzem i wsyp majeranek. Gotuj 5 minut.
  6. Kilka łyżek zupy wlej do kubka ze śmietaną, wymieszaj i wlej do garnka. Podawaj z połówkami jajek na twardo i plasterkami kiełbasy.

SPRÓBUJ TEŻ: Białkowe śniadanie w dwóch wersjach

Zobacz również:
Jeśli nie jesteś z Kryptona, to będziesz musiał trochę potrenować, by wykonać to ćwiczenie. Ale warto, bo po 5 tygodniach będziesz jak facet ze stali.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA