[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Żurawina: 3 przepisy na obiad i zdrową przekąskę

Karol May (ten od Winnetou) o tym nie wiedział, ale szlachetni, czerwonoskórzy wojownicy właśnie żurawiną wzmacniali swoje ciała i leczyli z chorób. I dobrze, cwaniaki, robili, bo żurawina jest świetna: zdrowa, megasmaczna i jedyna w swoim rodzaju. Howgh! 

indyk, żurawina fot. shutterstock.com
Potęgą żurawinową są północne Stany Zjednoczone i część Kanady, a jej pierwsza komercyjna plantacja powstała w Massachusetts już w 1816 roku.

Żurawina nie dość, że ma fantastyczny, oryginalny smak – wypróbuj ją do mięs i wędlin, a już nigdy nie sięgniesz po nic innego – to jeszcze skutecznie zwalcza wolne rodniki, chroni żołądek przed bakteriami, obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga serce, przeciwdziała paradontozie i infekcjom dróg moczowych. Czyli, jakby powiedział członek PSL-u: "Żywi i broni". God bless, America!

plus Możesz ją kupić świeżą, mrożoną, suszoną, w postaci soku, galaretki, konfitury, sosu, a nawet tabletek.

minus Niesłodzony sok ma gorzkawy posmak i jest często dosładzany przez producentów słodzikiem. Czytaj etykietki. 

Świeżą żurawinę przechowuj w lodówce, w pojemniku na owoce. Maksymalny okres przechowywania to cztery tygodnie, ale w zamrażalniku możesz ją trzymać nawet sześć miesięcy. Otwarte słoiki z galaretką lub konfiturą także zamykaj w lodówce. 

1. Pieczona pierś z indyka z morelami i żurawiną

Składniki na 4 porcje:

 2 filety z indyka (ewentualnie piersi z kurczaka)

1 szklanka bulionu warzywnego

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

1 kieliszek białego, wytrawnego wina

garść suszonych moreli

garść suszonej żurawiny

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Oczyść mięso z błon, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je posiekanym rozmarynem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstaw na przynajmniej godzinę. Obierz cebulę i przygotuj bulion.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i przygotuj rękaw do pieczenia. Zamknij go z jednej strony i włóż do środka mięso, grubo pokrojoną cebulę, czosnek, suszone morele oraz żurawinę. Dolej bulion i kieliszek wina, po czym zamknij rękaw z drugiej strony. Piecz 1,5 godziny, a pół godziny przed końcem nakłuj rękaw od góry. Podawaj z konfiturą. 

Energia: 210 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcze: 4 g w tym nasycone 0,5 g

Węglowodany: 1,3 g

REKLAMA

żurawina, camembert fot. shutterstock.com
2. Camembert z żurawiną

Składniki na 4 porcje:

4 krążki sera camembert

4 gałązki świeżego rozmarynu

3 jajka

2 szklanki bułki tartej

sól, biały pieprz

1 szklanka żurawiny (mrożonej lub świeżej)

1 szklanka wody

olej 5 łyżek cukru 

Sposób przygotowania:

1. Opłucz żurawinę, zagotuj wodę z cukrem, wsyp owoce i gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji syropu. Kulki żurawiny powinny popękać. Posiekaj drobno rozmaryn. Roztrzep jajka i dopraw solą i pieprzem. Wysyp na talerz bułkę tartą.

2. Krążki camemberta obtocz w roztrzepanych jajkach, posyp z obu stron posiekanym rozmarynem i obtocz w bułce tartej. Potem obtocz jeszcze raz w jajku i ponownie w bułce. Na mocnym ogniu rozgrzej olej i obsmaż sery na złoto z obu stron. Przełóż je na papierowy ręcznik, potem na talerz i polej sosem żurawinowym.

Energia: 590 kcal

Białko: 29 g

Tłuszcze: 49 g w tym nasycone 2 g

Węglowodany: 50 g  

wołowina, żurawina, fot. shutterstock.com
3. Carpaccio wołowe z sokiem żurawinowym

Składniki na 4 porcje:

350 g filetów z wołowiny

150 g pieczarek

150 g sałaty rukola

1 łyżka soku z żurawiny

2 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oliwy

1/2 łyżki cukru

sól, czarny pieprz

60 g sera pecorino

80 g suszonych owoców żurawiny

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, zawiń w folię spożywczą i włóż na 3-4 godziny do zamrażalnika. Będzie je łatwiej pokroić na cienkie plasterki.

2. Wymieszaj ze sobą sok z żurawiny, ocet balsamiczny, sól, cukier i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj do tego oliwę, suszone owoce żurawiny i jeszcze raz zamieszaj. Wyjmij wołowinę i pokrój ją ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Pokrój oczyszczone pieczarki na plastry. Na talerzach ułóż plastry mięsa, dodaj rukolę, pokrojone pieczarki i skrop przygotowanym dressingiem. Weź tarkę i nad każdym talerzem zetrzyj trochę sera pecorino. 

Energia: 344 kcal

Białko: 32 g

Tłuszcze: 16 g w tym nasycone 3 g

Węglowodany: 1,4 g

MH 12/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij