[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zupa rybna z dorsza: moc białka i omega-3 [przepis]

Zupa islandzkich rybaków to duża dawka białka i omega-3. Nie narobisz się przy niej, a najesz do syta i nakarmisz mięśnie. 

zupa rybna fot. Shutterstock
Ta zupa to potęga, ale trudno się dziwić, bo robota na kutrze wymaga potężnej siły. Kluczowym zawodnikiem jest tutaj oczywiście dorsz z budzącą respekt ilością białka, selenu, magnezu, potasu i znakomitych kwasów tłuszczowych omega- 3.

Oprócz doskonałych efektów dla naszych mięśni, 100 g dorszowego mięsa zapewnia także dostawę witamin z grupy B – odpowiedzialnych za układ nerwowy, pokarmowy i serce – oraz jodu dbającego o tarczycę i produkowane przez nią hormony.

Drużynę dorsza uzupełniają szpinak i natka pietruszki, dostarczając żelaza i witaminy C (1 łyżka natki zapewnia dzienne na nią zapotrzebowanie), więc będziesz nie do zdarcia.

Podstawowy skład (na 4 porcje):

  • 550 g filetów z dorsza
  • 1/2 l mleka 0,5%
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3/4 puszki odsączonej kukurydzy
  • 450 g młodych ziemniaków pokrojonych w kostki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 4 łyżki odtłuszczonej śmietanki
  • 100 g młodego szpinaku
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz 

Plan gry

Por Odetnij końcówki, pokrój w plasterki i dobrze wypłucz. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem, wsyp pora i delikatnie duś na małym ogniu przez 5 minut.

Mleko Dolej do garnka z porem. Delikatnie podgrzewaj, włóż rybę i gotuj przez 5 minut. Ostrożnie wyjmij filety i odstaw na bok.

Mieszanie Dolej 300 ml zimnej wody. Dorzuć cebulę, kukurydzę, ziemniaki, liść laurowy, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Ryba Pokrój rybę na mniejsze kawałki (wielkości kęsa). Po 10 minutach wrzuć ją do garnka razem z połową natki pietruszki i śmietanką. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty.

Finał Dorzuć szpinak, dopraw solą i pieprzem, posyp resztką pietruszki, zamieszaj i podawaj z pełnoziarnistym chlebem.  

Skład rezerwowy

Sięgnij po jedno z poniższych warzyw i staw czoło codziennym wyzwaniom.

1. Mocne serce

Por ma podobne właściwości jak czosnek – świetnie służy sercu i ma działanie przeciwzapalne. Białe części są ostrzejsze w smaku.

2. Zdrowe jelita

Ziemniaki to doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Najlepsze są nieobrane, bo skórka ma błonnik chroniący okrężnicę.

3. Silna prostata

Pomidor to wprawdzie owoc – tak, tak – ale musi tu trafić z powodu wysokiej zawartości likopenu, który działa przeciw rakowi prostaty. 

 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij