Złote mleko - przepis i właściwości ajurwedyjskiego napoju

Ten ajurwedyjski napój to prosty i smaczny sposób na wzmocnienie odporności, walkę z przeziębieniem i rozstrojem żołądka. Złote mleko wspaniale rozgrzewa i wyjątkowo dobrze smakuje. Sprawdź nasz przepis na złote mleko.

złote mleko fot. shutterstock.com

Złote mleko (tzw. golden milk lub turmeric milk) to tradycyjny rozgrzewający napój ajurwedyjski, co oznacza, że przepis na ten specyfik przywędrował do nas ze starożytnych Indii. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wspaniałemu smaku, ale przede wszystkim licznym właściwościom zdrowotnym zapewnionym przez cenne składniki zawarte w złotym mleku.

Złote mleko to serwowana na ciepło mieszanka mleka (dowolny rodzaj, może być krowie lub roślinne) oraz kurkumy, pieprzu i imbiru. Najważniejszym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, której napój zawdzięcza nie tylko wyjątkowy kolor, ale i prozdrowotną moc. Pozostałe dodatki, jak np. imbir, goździki, czarny pieprz czy miód, wzmacniają moc i smak tego niesamowitego napoju.

Przede wszystkim złote mleko wzmacnia układ immunologiczny, pomaga zwalczać choroby i infekcje oraz łagodzi przeziębienia. Ajurwedyjski napój pomaga także uporać się z dolegliwościami żołądkowymi oraz poprawia nastrój i rozgrzewa w chłodne dni. Złote mleko z racji na dodatek miodu lub cynamonu może być także lepszym wyborem, gdy dopadnie Cię ochota na słodkie.

REKLAMA

Pasta z kurkumy – przepis

Podstawą złotego mleka jest pasta z kurkumy. Z naszym przepisem przygotujesz ją bez żadnego problemu.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zagotuj wodę w garnku. Dodaj kurkumę oraz pieprz i zmniejsz ogień.
  2. Gotuj na małym ogniu, mieszając nieustannie. Gdy woda odparuje i powstanie gęsta pasta, zdejmij garnek z ognia.
  3. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce nawet do 2-3 tygodni.

Złote mleko – przepis

Nie musisz lecieć na egzotyczną wyprawę, by skorzystać z dobrodziejstw ajurwedyjskiej kuchni. Masz już gotową pastę z kurkumy, więc już samo przygotowanie złotego mleka będzie dla Ciebie bułką z masłem.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mleka (dowolne, może być roślinne)
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej sprawdzi się miód jasny, czyli lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • mały kawałek świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, opcjonalnie (pieprz masz już w paście z kurkumy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie
  • 2 goździki, opcjonalnie
  • szczypta kardamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do małego garnka wlej mleko, dodaj pastę z kurkumy i wstaw na małym ogniu.
  2. Dodaj wybrane dodatki: imbir, świeżą kurkumę, goździki i podgrzewaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
  3. Odstaw, żeby odrobinę przestygło i dodaj do ciepłego (nie gorącego!) mleka miód, dzięki czemu nie straci swoich właściwości zdrowotnych.
  4. Złote mleko przelej do kubka, posyp cynamonem i kardamonem. Pij ciepłe.

Złote mleko - właściwości zdrowotne

Złote mleko sprawdza się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, gdyż zaliczane jest do napojów rozgrzewających, jednak jego smakiem możesz się tak naprawdę cieszyć na okrągło. Złote mleko swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza poszczególnym składnikom.

  • Wspiera odporność organizmu.
  • Wykazuje silne działanie przeciwutleniające.
  • Zmniejsza stany zapalne i bóle stawów.
  • Wspiera funkcjonowanie mózgu.
  • Poprawia nastrój.
  • Wspomaga system trawienny.
  • Chroni organizm przed infekcjami.

KURKUMA

Kluczowym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, popularna w kuchni azjatyckiej żółta przyprawa, która nadaje potrawom piękny, żółty kolor. Jej sekret to kurkumina, znana z właściwości przeciwutleniających. Oznacza to, że chroni komórki twojego organizmu przed zniszczeniem, zmniejszając tym samym ryzyko infekcji i chorób.

PIEPRZ CAYENNE

Dzięki zawartej w nim kapsaicynie (która nadaje przyprawie ostry smak), pieprz cayenne ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, dlatego sprawdza się jako składnik maści czy plastrów rozgrzewających. Warto też wiedzieć, że pieprz, jak wszystkie ostre przyprawy, pobudza układ pokarmowy, więc może być pomocny przy problemach trawiennych.

MIÓD

Działanie bakteriobójcze miód zawdzięcza enzymom pochodzącym m.in. z gruczołów ślinowych owadów. Ale to zaledwie część jego zdrowotnego arsenału, bo miód jest także źródłem nadtlenku wodoru, witamin i minerałów. Miód pozwala uporać się z przeziębieniem, łagodzi bóle (m.in. ból gardła) i stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru stołowego.

IMBIR

Kolejnym zdrowotnym składnikiem złotego mleka jest imbir, który swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza gingeroli. Składnik ten jest silnym antyoksydantem, który m.in. może obniżać poziom cholesterolu LDL. Imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe.

CYNAMON

Najważniejszymi składnikami cynamonu są aldehyd cynamonowy (nadający mu charakterystyczny smak i zapach) oraz epikatechina. Substancje te wpływają pozytywnie na pracę mózgu. Cynamon ma udowodnione naukowo działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Przyspiesza także przemianę materii.

ZOBACZ: Cynamon – patent na sprawny mózg? 

Złote mleko na przeziębienie

Patrząc na listę składników, z których przyrządza się złote mleko, można szybko wywnioskować, że ten ajurwedyjski napój jest idealnym wspomagaczem w trakcie przeziębienia. Warto jednak pić złote mleko jeszcze nim dopadanie nas przeziębienie, by wzmocnić swój sytem immunologiczny. Silne działanie przeciwizapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, które złote mleko zawdzięcza składnikom takim jak kurkuma, imbir czy pieprz cayenne to idealne wsparcie w okresie jesienno-zimowym.

Złote mleko - przeciwskazania

Złote mleko dla większości osób jest napojem bezpiecznym, o ile - oczywiście - pita jest w rozsądnych ilościach, tj. jedna porcja dziennie. Niektórym osobom całkowicie odradza się jego picie. Złotego mleka powinny unikać osoby z wrzodami żołądka lub nadkwasotą, gdyż zawarta w zlotym mleku kurkuma (a dokładniej rzecz ujmując - kurkumina) może podrażniać błonę śluzową jelit i żołądka. Na złote mleko powinny uważać także osoby z kamicą żółciową, gdyż zawarta w złotym mleku kurkuma stymuluje produkcję żółci w organizmie.

REKLAMA