Złota jedenastka: zdrowe i smaczne produkty

PZPN, czyli Polski Związek Produktów Najlepszych, zdecydował. Oto jedenastu najlepszych zawodników, z którymi powinniśmy codziennie rozgrywać sparing. Po kilku takich spotkaniach o życiową formę możesz być spokojny. 

złoto, jabłko fot. Yellowj 2015/shutterstock
fot. Yellowj 2015/shutterstock
 

REKLAMA

 

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

miód shutterstock.com
fot. shutterstock.com
1. Miód

REKLAMA

Oprócz tego, że szybko doładowuje energię w sytuacjach kryzysowych i dostarcza paliwa (glukozy) do sprawnego funkcjonowania mózgu, to ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe – głównie przeciwbakteryjne i wirusowe. Zawdzięczamy to zawartości dwóch enzymów: oksydazy glukozowej i lizozymu.

Ten drugi naturalnie występuje we łzach, zabezpieczając oko przed wtargnięciem tą drogą niepożądanych drobnoustrojów. Doskonale sprawdza się zarówno jako środek zapobiegający infekcjom, jak i naturalny lek, gdy zaistnieje problem zdrowotny. Idealny kandydat na bramkarza.

REKLAMA

żurawina, camembert 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
2. Żurawina

REKLAMA

Podnosi o 121% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym, zapobiega infekcji dróg moczowych, spowalnia proces starzenia się szarych komórek (tym samym zapobiega upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych), powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej i jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

REKLAMA

REKLAMA

bigos, kapusta 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
3. Kapusta

REKLAMA

Kapusta – z racji jej dużej dostępności jest niesprawiedliwie nisko na listach transferowych. Warzywo to jest jednak bardzo cenne, ponieważ obniża ryzyko raka, zwłaszcza jelita grubego, na którego znacznie częściej zapadają mężczyźni. Zapobiega owrzodzeniom trawiennym i działa na nie leczniczo, pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy oraz działa korzystnie na procesy wzrostu.

REKLAMA

pomidory fot. Shutterstock
fot. Shutterstock
4. Pomidor

REKLAMA

Naturalne źródło beta-karotenu – przeciwutleniacza, który chroni organizm podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i ułatwia regenerację. Ma wysoką zawartość potasu – od niego zależy praca mięśnia sercowego – traconego razem z potem podczas intensywnego wysiłku fizycznego. W licznych badaniach wykazano, że regularne spożywanie pomidorów zapobiega chorobom nowotworowym i zapaleniu wyrostka robaczkowego.

REKLAMA

REKLAMA

szklanka z wodą shutterstock.com
fot. shutterstock.com
5. Woda średnio mineralizowana

REKLAMA

Nawet nieznaczny deficyt wody w organizmie znacząco wpływa na pogorszenie się możliwości wytrzymałościowych i siłowych. Woda jest katalizatorem reakcji biosyntezy i dystrybucji energii w organizmie. Właściwa podaż wody to prawidłowe uenergetycznianie i szybki przyrost tkanki mięśniowej.

REKLAMA

grejpfrut 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
6. Grejpfrut

REKLAMA

Grejpfruty – zawierają sporo wit. C i są naturalnym źródłem HMB, czyli 3-hydroksy-3-metylomaślanu. Substancja ta jest jednym z najczęściej stosowanych podczas treningu siłowego suplementów. Wpływa na szybszą regeneracje mięśni podczas zwiększonego wysiłku fizycznego, co pozwala na osiągnięcie w krótkim czasie większych przyrostów masowych mięśni.

 

REKLAMA

REKLAMA

brązowy ryż, kurczak 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
7. Brązowy ryż

REKLAMA

Przewaga brązowego ryżu związana jest z zawartością błonnika (aż 3,5 razy więcej niż w ryżu białym). Więcej jest również potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Ryż niełuskany stanowi bardzo cenne źródło magnezu – sto gramów pokrywa ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik (biały odpowiednik zawiera go osiem razy mniej). Wyższa jest także zawartość witamin: B1, B2, PP i E.

REKLAMA

jogurt grecki 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
8. Biojogurt naturalny

REKLAMA

Zwiększenie masy mięśniowej wymaga dostarczenia większej ilości energii i białka niż zwyczajne zapotrzebowanie. Obciążenie przewodu pokarmowego dodatkową porcją jedzenia wymaga wprowadzenia do diety żywych bakterii probiotycznych, których obecność wspomaga trawienie potrzebne do budowania mięśni.

REKLAMA

REKLAMA

stek, wołowina, 2015, shutterstock.com
fot.shutterstock.com
9. Wołowina

REKLAMA

Chude mięso wołowe oprócz wysokiej zawartości białka, sięgającej blisko 20%, zawiera spore ilości skoniugowanych dienów kwasu linolowego (tzw. CLA) – dokładnie tego samego, który można znaleźć w aptece w postaci preparatów wspomagających odchudzanie. CLA wywiera zbawienny wpływ na regulowanie gospodarki lipidowej i stymuluje wzrost i rozwój tkanki mięśniowej.

REKLAMA

chili 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
10. Łosoś

REKLAMA

Ma najwyższą wartość biologiczną białka (Biological Value), określającą tę część wchłoniętego białka, wykorzystaną w organizmie w okresie wzrostu, oraz najwyższą wydajność wzrostową (Protein Efficiency Ratio) – określającą przyrost masy ciała na 1 kg spożytego białka. Łosoś – i w ogóle mięso ryb – w porównaniu z wieprzowiną, drobiem i wołowiną zawiera więcej fosforu, potasu i magnezu, których obecność jest kluczowa dla wydolności organizmu.

REKLAMA

REKLAMA

produkty, jedzenie, mięśnie, białko fot. Dominik Bachurek 2015/shutterstock
fot. Dominik Bachurek 2015/shutterstock
11. Ricotta

REKLAMA

Znudzony koktajlami białkowymi? Z powodzeniem zastąpi je ser ricotta. Zawiera mnóstwo serwatki – najlepszego paliwa dla mięśni.

MH

Zobacz również:
Wątpliwości pojawiły się szybko, niemal natychmiast po wypełnieniu formularza, więc pytanie, po co mi to w ogóle było, wisieć będzie nade mną pewnie aż do ostatniego starcia. Mimo to cieszę się jak cholera na myśl, że każdego kolejnego dnia po pracy zrzucać będę koszulę, a na ręce wsuwać będę rękawice. Zapisałem się do Maxligi i jest to moja najlepsza sportowa decyzja w tym roku. Teraz Twoja kolej.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA