[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Złota jedenastka: zdrowe i smaczne produkty

PZPN, czyli Polski Związek Produktów Najlepszych, zdecydował. Oto jedenastu najlepszych zawodników, z którymi powinniśmy codziennie rozgrywać sparing. Po kilku takich spotkaniach o życiową formę możesz być spokojny. 

złoto, jabłko fot. Yellowj 2015/shutterstock
 

 

REKLAMA

REKLAMA

miód fot. shutterstock.com
1. Miód

Oprócz tego, że szybko doładowuje energię w sytuacjach kryzysowych i dostarcza paliwa (glukozy) do sprawnego funkcjonowania mózgu, to ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe – głównie przeciwbakteryjne i wirusowe. Zawdzięczamy to zawartości dwóch enzymów: oksydazy glukozowej i lizozymu.

Ten drugi naturalnie występuje we łzach, zabezpieczając oko przed wtargnięciem tą drogą niepożądanych drobnoustrojów. Doskonale sprawdza się zarówno jako środek zapobiegający infekcjom, jak i naturalny lek, gdy zaistnieje problem zdrowotny. Idealny kandydat na bramkarza.

REKLAMA

żurawina, camembert fot. shutterstock.com
2. Żurawina

Podnosi o 121% poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym, zapobiega infekcji dróg moczowych, spowalnia proces starzenia się szarych komórek (tym samym zapobiega upośledzeniu funkcji motorycznych oraz poznawczych), powstrzymuje rozwój szkodliwych bakterii w jamie ustnej i jest bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, P, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

REKLAMA

REKLAMA

bigos, kapusta fot. shutterstock.com
3. Kapusta

Kapusta – z racji jej dużej dostępności jest niesprawiedliwie nisko na listach transferowych. Warzywo to jest jednak bardzo cenne, ponieważ obniża ryzyko raka, zwłaszcza jelita grubego, na którego znacznie częściej zapadają mężczyźni. Zapobiega owrzodzeniom trawiennym i działa na nie leczniczo, pobudza układ odpornościowy, niszczy bakterie i wirusy oraz działa korzystnie na procesy wzrostu.

REKLAMA

pomidory fot. Shutterstock
4. Pomidor

Naturalne źródło beta-karotenu – przeciwutleniacza, który chroni organizm podczas wzmożonego wysiłku fizycznego i ułatwia regenerację. Ma wysoką zawartość potasu – od niego zależy praca mięśnia sercowego – traconego razem z potem podczas intensywnego wysiłku fizycznego. W licznych badaniach wykazano, że regularne spożywanie pomidorów zapobiega chorobom nowotworowym i zapaleniu wyrostka robaczkowego.

REKLAMA

REKLAMA

szklanka z wodą fot. shutterstock.com
5. Woda średnio mineralizowana

Nawet nieznaczny deficyt wody w organizmie znacząco wpływa na pogorszenie się możliwości wytrzymałościowych i siłowych. Woda jest katalizatorem reakcji biosyntezy i dystrybucji energii w organizmie. Właściwa podaż wody to prawidłowe uenergetycznianie i szybki przyrost tkanki mięśniowej.

REKLAMA

grejpfrut fot. shutterstock.com
6. Grejpfrut

Grejpfruty – zawierają sporo wit. C i są naturalnym źródłem HMB, czyli 3-hydroksy-3-metylomaślanu. Substancja ta jest jednym z najczęściej stosowanych podczas treningu siłowego suplementów. Wpływa na szybszą regeneracje mięśni podczas zwiększonego wysiłku fizycznego, co pozwala na osiągnięcie w krótkim czasie większych przyrostów masowych mięśni.

 

REKLAMA

REKLAMA

brązowy ryż, kurczak fot. shutterstock.com
7. Brązowy ryż

Przewaga brązowego ryżu związana jest z zawartością błonnika (aż 3,5 razy więcej niż w ryżu białym). Więcej jest również potasu, fosforu, wapnia i żelaza. Ryż niełuskany stanowi bardzo cenne źródło magnezu – sto gramów pokrywa ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik (biały odpowiednik zawiera go osiem razy mniej). Wyższa jest także zawartość witamin: B1, B2, PP i E.

REKLAMA

jogurt grecki fot. shutterstock.com
8. Biojogurt naturalny

Zwiększenie masy mięśniowej wymaga dostarczenia większej ilości energii i białka niż zwyczajne zapotrzebowanie. Obciążenie przewodu pokarmowego dodatkową porcją jedzenia wymaga wprowadzenia do diety żywych bakterii probiotycznych, których obecność wspomaga trawienie potrzebne do budowania mięśni.

REKLAMA

REKLAMA

stek, wołowina, fot.shutterstock.com
9. Wołowina

Chude mięso wołowe oprócz wysokiej zawartości białka, sięgającej blisko 20%, zawiera spore ilości skoniugowanych dienów kwasu linolowego (tzw. CLA) – dokładnie tego samego, który można znaleźć w aptece w postaci preparatów wspomagających odchudzanie. CLA wywiera zbawienny wpływ na regulowanie gospodarki lipidowej i stymuluje wzrost i rozwój tkanki mięśniowej.

REKLAMA

chili fot. shutterstock.com
10. Łosoś

Ma najwyższą wartość biologiczną białka (Biological Value), określającą tę część wchłoniętego białka, wykorzystaną w organizmie w okresie wzrostu, oraz najwyższą wydajność wzrostową (Protein Efficiency Ratio) – określającą przyrost masy ciała na 1 kg spożytego białka. Łosoś – i w ogóle mięso ryb – w porównaniu z wieprzowiną, drobiem i wołowiną zawiera więcej fosforu, potasu i magnezu, których obecność jest kluczowa dla wydolności organizmu.

REKLAMA

REKLAMA

produkty, jedzenie, mięśnie, białko fot. Dominik Bachurek 2015/shutterstock
11. Ricotta

Znudzony koktajlami białkowymi? Z powodzeniem zastąpi je ser ricotta. Zawiera mnóstwo serwatki – najlepszego paliwa dla mięśni.

MH

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij