1. Zioła przydatne w kuchni
Mniej więcej 20% światowej produkcji ziół pochodzi z Polski, więc jesteśmy zielarskim potentatem, znamy się na tym i potrafimy to robić. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Tym bardziej że są dostępne na wyciągnięcie ręki i za śmieszne pieniądze, a innych zalet też mają od groma. Na przykład dodatkowa dawka (i to solidna!) witamin i minerałów w każdym posiłku, no i, oczywiście, smak. My w to wchodzimy, a Ty?
Mięta
Nie tylko odświeża oddech, ale przede wszystkim jest niezastąpiona przy problemach gastrycznych. Rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, likwiduje bóle brzucha, a jej antybakteryjnego działania boi się nawet salmonella.
Bazylia
Ożywia każde włoskie danie, dodając mu smaku i aromatu, a przy okazji jest bogata w związki fitochemiczne, które zmniejszają stres oksydacyjny i hamują rozwój niektórych nowotworów.
Natka pietruszki
Zawiera w 100 g więcej witaminy C niż słynące z jej zawartości cytrusy. Do tego dawka żelaza, beta-karoten, magnez, potas, wapń, a nawet miedź. Tak, tak. A gdybyś chciał ukryć przed żoną, że zapaliłeś papierosa, wystarczy pożuć kilka listków.
Kolendra
Z tą damą jest jak z Dodą – albo człowiek kocha, albo nie znosi. Jeśli kochasz, to kuchnia południowoazjatycka jest dla Ciebie, bo gdyby tam znali bigos, byłby on z kolendry. Jedzenie jej zwiększa odporność i ma działanie przeciwnowotworowe.
2. Jak sadzić zioła?
Myślimy tu oczywiście o ziołach przyprawowych, a nie tych leczniczych, choć akurat w przypadku ziół ta granica jest bardzo płynna. Te, które świetnie smakują, mają tyle zalet zdrowotnych, że NFZ w zasadzie powinien refundować ich zakup. Ponieważ jednak NFZ ma teraz poważniejsze problemy, proponujemy domowe, parapetowe ogrodnictwo, bo nie każdy ma ogród przy domu. Sprawa jest dziecinnie prosta i do załatwienia w każdym dyskoncie lub supermarkecie: potrzebujesz ziemi, doniczki lub skrzynki i nasion albo sadzonek. Z nasionami plony będą nieco później, ale pewne; z sadzonkami szybsze, ale mogą się nie przyjąć. W sieci znajdziesz wszystko, co powinieneś wiedzieć (choć tak naprawdę musisz tylko podlewać) i możesz startować.
3. Przepisy z ziołami w roli głównej
Najlepiej jeść je na surowo i koniecznie posiekane lub poszarpane, bo wtedy uwalniają jeszcze więcej swojego aromatu. Do gotujących się potraw dorzucaj zioła pod sam koniec gotowania lub, jeszcze lepiej, posypuj zupę lub inne dania na talerzach.

1. Kuskus z tofu i ziołami
Składniki na 4 porcje
- Mięta, 50 g
- Natka, 50 g
- Szczypiorek, 20 g
- Kuskus, 100 g
- Pomidory, 4
- Ogórek, 1
- Czerwona cebula, 1
- Sok z cytryny, 4 łyżki
- Oliwa, 6 łyżek
- Tofu, 300 g
- Sól, pieprz
Sposób
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wsyp do dużej miski. Dodaj resztę składników drobno posiekanych (oprócz tofu), 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Pokrój tofu w kostki i wrzuć na patelnię z rozgrzaną resztą oliwy – podsmażaj na średnim ogniu 15 minut. Złote i chrupiące kostki przesyp do miski i wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 6 godzin, by smaki się przeżarły.

2. Łosoś z bazylikowym Pesto
Składniki na 4 porcje
- Bazylia, 2 pęczki
- Oliwa, 275 ml
- Czosnek, 2 ząbki
- Orzeszki pini, 30 g
- Sok z cytryny, 1 łyżka
- Skórka z cytryny, 1 łyżeczka
- Parmezan, 60 g, starty
- Filety z łososia, 4
- Cukinia, 2
- Groszek cukrowy, 300 g
- Brokuły ugotowane na parze, 200 g
Sposób
Zblenduj bazylię, oliwę, ząbki czosnku, orzeszki, sok i startą skórkę z cytryny. Dopraw solą i wmieszaj do środka starty parmezan. Połóż filety skórą do dołu na folii i wysmaruj je przygotowanym pesto. Piecz 20 minut w temperaturze 180 °C. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć cienkie plasterki cukinii, groszek i ugotowane na parze brokuły – smaż 5 minut, często mieszając. Dopraw i przełóż na talerze, a na wierzch dodaj upieczonego łososia.

3. Stek z chimichurri
Składniki na 6 porcji
- Natka pietruszki, 2 pęczki
- Czerwone chili, 2
- Zielone chili, 2
- Szalotki, 2
- Czosnek, 6 ząbków
- Oregano, 4 łyżki
- Czerwony ocet winny, 4 łyżki
- Sól, 2 łyżeczki
- Oliwa, 10 łyżek
- Polędwica wołowa, 6
- Ciabatta, 6
Sposób
Drobno posiekaj natkę, chili (sam zdecyduj, co z pestkami), szalotki, czosnek i oregano. Przesyp do miski i wymieszaj z octem, solą i oliwą. Podziel chimichurri (właśnie je zrobiłeś) na pół – w jednej połowie zamarynuj mięso przez godzinę, drugą odstaw. Mięso zgrilluj tak jak lubisz i pokrój w plastry. Ciabatty podgrzej w piekarniku, przekrój wzdłuż i wpakuj do nich steki. Teraz wysmaruj je resztą chimichurri, zamknij i ciesz się smakiem.

4. Dip serowo-jogurtowy z pitą
Składniki na 6 porcji
- Kolendra, pęczek
- Chlebek pita, 3
- Oliwa, 75 ml
- Pistacje, 100 g
- Feta, 300 g
- Koperek, ½ pęczka
- Szczypiorek,½ pęczka
- Czosnek, 1 ząbek
- Cytryna, sok i starta skórka
- Jogurt grecki, 3 łyżki
Sposób
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Otwórz chlebki i pokrój je w paski wielkości kęsa. Wyłóż je na blachę, skrop oliwą i piecz 5 minut z każdej strony, aż będą złote i chrupiące. Zblenduj przez 30 sekund pistacje z oliwą, dodaj fetę, zioła, zmiażdżony czosnek, sok i startą skórkę z cytryny; zblenduj wszystko przez minutę. Wmieszaj jogurt grecki i gotowe.