1. Quinoa
W porównaniu do innych zbóż zawiera lizynę i izoleucynę, co oznacza, że quinoa jest bogata w pełnowartościowe białko, które przyspiesza metabolizm i buduje mięśnie. Ma też delikatny, orzechowy smak, więc pasuje do wielu potraw.
2. Proso
Bogate w węglowodany, które są podstawowym paliwem dla mięśni, a po treningu kardio uzupełniają zużyty podczas wysiłku glikogen zawarty w mięśniach. Proso ma też miedź, potrzebną do wytwarzania energii. Z tego ziarna robiona jest kasza jaglana.
3. Amarantus
Ma dużo białka, a także dwa razy więcej żelaza niż pszenica, które wpływa na odporność organizmu. Amarantus zawiera także peptydy zmniejszające ryzyko nadciśnienia tętniczego i powstania nowotworów.
4. Owies
Zawiera zdrowe cukry, tzw. beta-glukany, które regulują poziom cukru we krwi, i mangan, odgrywający ważną rolę w metabolizmie węglowodanów będących źródłem energii.
Komentarze
Mens Health, 2016-08-04 15:35:54
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?