1. Ciasto
Podstawą dobrej pizzy jest chrupiący spód, a nie cała góra dodatków. Niewyszukane składniki ciasta – mąka, sól, woda i drożdże – wymagają precyzyjnego wyrobienia. „Wszystko wymieszaj, zagniataj, aż do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, które odchodzi od dłoni, ale nie jest suche” - mówi MH Grzegorz Steć, szef kuchni warszawskiej tratorii Il Caminetto. Podziel na kulki i przykryj, aż zwiększą swój rozmiar. Rozwałkuj ciasto tak, by miało odpowiedni kształt i około dwuipółcentymetrowy brzeg. Prawdziwa pizza jest cienka, chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku.
Chia lub gluten
Nie rezygnuj z glutenu, jeśli nie jesteś alergikiem – bez niego pizza będzie gumowa. Jeśli jednak wolisz lub musisz go wykluczyć, dodaj do bezglutenowego ciasta nasiona chia – dodadzą sprężystości i obniżą cholesterol.
Pełne ziarno
Użyj pełnoziarnistej mąki – ma więcej błonnika, co powstrzyma głód, oraz tłuszczu i białka, które spowalniają przyswajanie węglowodanów. Możesz więc szczodrze sypnąć mięsem i mozzarellą. 1-2 trójkąty to odpowiednia dawka kalorii.
Gra na czas
Ciasto powinieneś zagniatać energicznie przez 10 minut, aż będzie sprężyste. Daj mu odpocząć, najlepiej całą noc, w lodówce. Powolna fermentacja wytwarza bańki powietrza, dzięki czemu będzie pulchne.