Zdrowy przewodnik snoba: pizza

Włoski placek zawsze był czymś w rodzaju grzesznej przyjemności. Pora spojrzeć na pizzę pod innym kątem. Wyrób własne ciasto i dołącz do elity smakoszy. 

Domowa pizza, pizza, przepis na pizzę shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Ciasto

Podstawą dobrej pizzy jest chrupiący spód, a nie cała góra dodatków. Niewyszukane składniki ciasta – mąka, sól, woda i drożdże – wymagają precyzyjnego wyrobienia. „Wszystko wymieszaj, zagniataj, aż do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, które odchodzi od dłoni, ale nie jest suche” - mówi MH Grzegorz Steć, szef kuchni warszawskiej tratorii Il Caminetto. Podziel na kulki i przykryj, aż zwiększą swój rozmiar. Rozwałkuj ciasto tak, by miało odpowiedni kształt i około dwuipółcentymetrowy brzeg. Prawdziwa pizza jest cienka, chrupiąca na zewnątrz i ciągnąca się w środku.

Chia lub gluten

Nie rezygnuj z glutenu, jeśli nie jesteś alergikiem – bez niego pizza będzie gumowa. Jeśli jednak wolisz lub musisz go wykluczyć, dodaj do bezglutenowego ciasta nasiona chia – dodadzą sprężystości i obniżą cholesterol.  

Pełne ziarno

Użyj pełnoziarnistej mąki – ma więcej błonnika, co powstrzyma głód, oraz tłuszczu i białka, które spowalniają przyswajanie węglowodanów. Możesz więc szczodrze sypnąć mięsem i mozzarellą. 1-2 trójkąty to odpowiednia dawka kalorii.

Gra na czas

Ciasto powinieneś zagniatać energicznie przez 10 minut, aż będzie sprężyste. Daj mu odpocząć, najlepiej całą noc, w lodówce. Powolna fermentacja wytwarza bańki powietrza, dzięki czemu będzie pulchne. 

 

Domowa pizza, pizza, przepis na pizzę shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Sztuka pieczenia

Profesjonalne piece rozgrzewają się nawet do 500 stopni C, co pozwala piec placek nie dłużej niż 3 minuty. Jeśli chcesz osiągnąć taki sam efekt w domu, zainwestuj w specjalny piekarnik na płytę lub elektryczny. Wypiekają pizzę w 3 minuty w ponad 400 st. C. „Klasyczny piekarnik osiągnie połowę tej temperatury, dlatego pieczenie powinno być nieco dłuższe - ok. 8 minut, z termoobiegiem i w maksymalnej temperaturze” – mówi G. Steć. Idealnie upieczone ciasto jest lekko przypieczone, ale nie wysuszone wewnątrz. 

 

Domowa pizza, pizza, przepis na pizzę shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Klucz to sos

Najważniejszy jest sos pomidorowy. Dobrze przygotowany stanowi najprostszy sposób, by naładować posiłek składnikami odżywczymi. Świeże pomidory dostarczą Ci wzmacniającej kości witaminy K czy witamin C i E, chroniących serce. Ale szkoda wrzucać je do zwykłego blendera. Użyj ręcznego przecieraka. Poniżej znajdziesz cztery przepisy na pizze, które oprócz walorów smakowych, posiadają również korzyści zdrowotne.

1. Zero glutenu, duże libido

Składniki:

• 3 szklanki mąki bezglutenowej

• 2/3 szklanki wody

• 1 łyżeczka drożdży

• 1 łyżeczka soli

• 1 łyżka oliwy

• 1 łyżka nasion chia

• ½ awokado

• odrobina chili

Sposób:

Jeżeli Twoja wybranka jest wybredna, trzymaj się tej strategii, a w sypialni niczego nie zabraknie. Awokado, dzięki zdrowym tłuszczom, podkręca libido, a kapsaicyna w chili wzmaga podniecenie.

2. Potreningowy posiłek

Składniki:

• 3 szklanki mąki pełnoziarnnistej

• 2/3 szklanki wody

• 1 łyżeczka drożdży

• 1 łyżeczka soli

• 4 łyżki miodu

• 4 plastry indyka

• orzeszki piniowe

• 1 kozi ser

Sposób:

Naładowany białkiem kozi ser da Ci więcej protein niż shake, a zawarty w cieście błonnik sprawi, że przez dłuższy czas nie będziesz odczuwać głodu. Orzeszki piniowe mają tryptofan, który poprawia nastrój.

3. Zabójca raka

Składniki:

• 2 szklanki mąki do pizzy 00

• 1/2 szklanki wody

• 1 łyżeczka drożdży

• 1 łyżeczka soli

• pikantna kiełbaska, pokrojona w plastry

• garść brokułów

• plastry mozzarelli

Sposób:

Specjalna mąka z symbolem 00 stworzy ciasto o idealnej konsystencji. Brokuły – co potwierdza „Journal of Agricultural and Food Chemistry” – dostarczą rakobójczy sulforafan.

4. Słodki sześciopak

Składniki:

• 2 szklanki mąki 00

• 1/2 szklanki wody

•1 łyżeczka drożdży

• 1 łyżeczka soli

• plastry mozarelli

• garść tartego parmezanu

• liście bazylii

• odrobina oliwy

Sposób:

Brak mięsa obcina kaloryczność, a mozzarella to więcej kazeiny przyspieszającej spalanie tłuszczu. Dodatek parmezanu to też wapń, który, jak wykazują duńskie badania, zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pokarmu.

  

Domowa pizza, pizza, przepis na pizzę shutterstock.com
fot. shutterstock.com

4. Oliwa sprawiedliwa

Podgrzej oliwę z tymi dodatkami i śmiało spryskuj nią swoją pizzę.

Rozmaryn

„Therapeutic Advances in Psychopharmacology” dowodzi, że zapach rozmarynu poprawia zdolności poznawcze mózgu.

Bazylia

Wg „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”, bazylia połączona z oliwą mocniej obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Tymianek

Zawarty w nim karwakrol ma te same zalety, co czerwone wino, z tym że roślina nie powoduje kaca. Jak resweratol, łagodzi stany zapalne.

Oregano

Wg „Journal of Applied Microbiology”, ma wielką moc niszczenia norowirusów, które zakażają przewód pokarmowy. 

 

Zobacz również:
REKLAMA