Zdrowy przewodnik snoba: marynaty

Nadszedł czas, aby pozbyć się zeszłorocznych przetworów i przygotować nowe. Zaskocz znajomych. Zrób świetne, marynowane pikle i użyj do tego zdrowych octów. 

Marynaty shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Postaw na dobry kwas

Przekąski marynowane w occie spirytusowym do najzdrowszych nie należą. Nie zawiera on żadnych cennych składników. Dlatego ważne, aby zrobić dobrą i zdrową zalewę, która w dodatku dobrze wpływa na owoce i warzywa. Jego kwasowość ma kluczowe znaczenie, bo to od niej zależy jakość dania i smak. Nie wspominając już o korzyściach, które po zjedzeniu zostaną dostarczone do Twojego organizmu.

Ocet z białego wina -  ocet ten jest produktem naturalnym i powstaje z fermetacji wina gronowego. Zawiera wartościowe składniki: witaminy, makro- i mikroelementy. Jest bardzo korzystny na zdrowia, bo białe wino obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca, w tym zawału.

Ocet szampański - ma więcej polifenoli niż zwykły biały ocet, a to przekłada się na antyoksydację, która ma pozytywny wpływ na Twój organizm. Jest też słodszy i lżejszy niż standardowe octy winne, więc dobrze komponuje się z owocami i warzywami.

Ocet jabłkowy - ocet jabłkowy ma wiele korzystnych enzymów i w przeciwieństwie do octu spirytusowego zawiera pektyny, które wpływają na lepsze trawienie. Jest on też korzystniejszy dla wątroby. Wpływa również na kolonię bakterii i drożdży, które pomagają w pracy jelit.

2. Sprawdź sam

Pora pożegnać słoiki z zeszłorocznymi przetworami i zacząć przygotowywać pikle, które zjesz jeszcze tego samego dnia. Tych nie trzeba pasteryzować, więc można znaleźć alternatywę dla słoików i wykorzystać próżniowe pojemniki lub woreczki. Wykorzystaj do tego tarkę do warzyw i owoców, na której pokroisz je w cienkie plasterki. Następnie zapakuj pokrojone kawałki do próżniowych woreczków albo pojemników i zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Całość włóż do lodówki. Zachowujesz przy tym wartości przeciwutleniające, które podczas pasteryzacji są częściowo zabijane. Pikle te będą zjadliwe przez kilka dni.

3. Sprawdź sam

Po pierwsze, dopraw swoją zalewę. Obficie przypraw ją pasującymi do siebie ziołami i przyprawami. Najlepsze są klasyczne połączenia. Wypróbuj np. marchewkę z kolendrą albo rybę z koprem. Taką marynatę gotuj tak długo, aż doprowadzisz ją do wrzenia, po czym odstaw do ostygnięcia.

I. Nie bój się jaj przepiórczych

Składniki:

  • surowe jaja przepiórcze, 20

Zalewa:

  • ocet szampański, 500 ml
  • woda, 250 ml
  • cukier, 135 g
  • sól, 2 łyżeczki
  • czarne, białe i różowe ziarenka pieprzu, szczypta każdego
  • nasiona gorczycy, szczypta
  • nasiona selera, szczypta
  • nasiona kopru, szczypta

Zamarynuj:

Jajka ugotuj na twardo i obierz. Zalewę zagotuj i odstaw do ostudzenia. Chłodną marynatą zalej jajka. Włóż do lodówki na całą noc. Taka marynata skuteczna jest w walce z przeziębieniem. Czas wykonania: 13 godzin

II. Jabłka na duży głód

Składniki:

  • jabłka, 2, drobno pokrojone
  • sól, 1 łyżeczka

Zalewa:

  • ocet z białego wina, 50 ml
  • cukier trzcinowy muscovoado, 100 g
  • kwiat anyżu
  • goździk
  • nasiona kopru, 2 łyżeczki

Zamarynuj:

Posyp jabłka solą, pozostaw na 2 godz. i odsącz. W rondlu zagotuj ocet, cukier i 150 ml wody. Mieszaj. Zdejmij z ognia i przypraw. Przykryj pokrywką i zostaw do ostygnięcia. Zalej jabłka marynatą i odstaw na 24 godziny. Jabłka zawierają pektyny, które zmniejszają apetyt. Czas wykonania: 27 godzin.

III. Śledzie mówią rakowi stanowcze „Nie”

Składniki:

  • filety śledziowe, 5
  • ocet szampański, 2 łyżki

Zalewa:

  • woda, 200 ml
  • białe wino, mała szklanka
  • ocet szampański, 25 ml
  • biały cukier, 2 łyżki
  • cebula, drobno pokrojona
  • liście laurowe, 4
  • białe ziarna pieprzu, 1 łyżka
  • nasiona gorczycy, 1 łyżeczka

Zamarynuj:

Ułóż filety w słoiku. Zalej zagotowaną zalewą, a następnie dwiema łyżkami octu. Odstaw do ostygnięcia. Selen zawarty w nasionach gorczycy działa m.in. przeciwnowotworowo. Czas wykonania: 6 godzin 

IV. Ogórki dla cukrzyków

Składniki:

  • ogórki, 3
  • świeży koper, garść

Zalewa:

  • ocet jabłkowy, 350 ml
  • woda, 150 ml
  • cukier, 80 g
  • sól, 1 łyżeczka
  • czarne ziarna pieprzu, szczypta
  • nasiona kminku, szczypta

Zamarynuj:

Pokrój ogórki na cienkie plasterki. Koper z ugotowaną zalewą zamknij w słoiku i przechowuj w lodówce przez 48 godz. Kwas octowy obniża poziom cukru i węglowodanów, natomiast takie ogórki świetnie pasują np. do grillowanych cheeseburgerów. Czas wykonania: 48 godzin

 

Zobacz również:
REKLAMA