3. Dobra robota w kuchni
Tajemnica świetnego burgera tkwi przede wszystkim w mięsie, po drugie, w sposobie przyrządzenia i po trzecie – w utrzymaniu właściwych proporcji smaku. Szukamy równowagi między słonością mięsa, słodyczą dodatków i bogactwem sera, zachowując jednocześnie prostotę składników.
Przekombinowanie burgera jest grzechem ciężkim, bo nic nie powinno przykrywać smaku mięsa, które w burgerze jest gwiazdą. Patelnia grillowa musi być dobrze rozgrzana, a smażenie dość krótkie, by skarmelizować skórkę, ale by mięso w środku pozostało soczyste. Wszelkiego rodzaju octowe lub kiszone pikle ponoszą smak, ale nie powinny dominować nad resztą. Podobnie zresztą jak liście sałaty – to jest burger, a nie sandwich w Subwayu.
Burger z witaminami
Składniki:
• Jagnięcina 150 g
• Kolendra, garść
• Chili, posiekane
• Cukinia, ¼, plasterki
• Kumin, 1 łyżeczka
• Majonez, 1 łyżeczka
Sposób:
Zmielone mięso wymieszaj z kolendrą i chili i uformuj burgera. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i podsmaż plastry cukinii. Następnie obsmaż burgera z obu stron. Wymieszaj majonez z kuminem i posmaruj nim bułkę. Dorzuć sałatę.
Burger przed siłką
Składniki:
• Wołowina, 150 g
• Boczek, plaster
• Czerwona cebula, konfitura, 1 łyżka
• Cheddar, plaster
• Ogórek kiszony, plastry
Sposób:
Zrób burgera, dopraw i obsmaż z obu stron. Wrzuć boczek i także obsmaż. Pod koniec połóż na burgerze plaster sera i lekko roztop. Teraz wszystko do bułki, liść sałaty i gotowe. Fosfor wzmocni kości, a kwercetyna zmniejszy ból mięśni na treningu.
Burger z kreatyną
Składniki:
• Dziczyzna, 100 g
• Kostki boczku, 35 g
• Czerwona cebula, ½, plasterki
• Masło, 1 łyżka
• Ser stilton, plaster
• Czerwona papryka, paski, zgrillowana
Sposób:
Zmiel mięso z kostkami boczku, uformuj i usmaż. Kreatyna w dzikim mięsie jest idealna do budowania masy bez tłuszczu. Podsmaż na maśle cebulę, połóż na burgerze plaster sera i gdy się roztopi, wpakuj wszystko do bułki razem z papryką.
Burger po siłce
Składniki:
• Pierś z kurczaka
• Mąka, 140 g
• Papryka, 1 łyżeczka
• Chili, 1 łyżeczka
• Olej z orzechów ziemnych, 250 ml
• Musztarda, 1 łyżeczka
• Majonez, 1 łyżeczka
Sposób:
Przepis na burgera (właściwie zingera) masz po lewej stronie. Rozgrzej olej do 180 °C i zanurz obtoczone w mące i przyprawach mięso na 6 minut. Wymieszaj majonez z musztardą i hojnie rozsmaruj na bułce. Plaster pomidora i liść sałaty będą dobre.