[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Zdrowe szaszłyki na grilla - przepisy

Karkówka, kotlety, kaszanka, kiełbaski. Nie masz czasem dość tej tłustej grillowej rutyny? Jeśli tak, to MH ma dla Ciebie przepisy na proste szaszłyki, które nie dość, że mają mało kalorii, to jeszcze wzmocnią Twoje zdrowie i mięśnie.

fot. Jacek Heliasz - heliasz.com
Szaszłyk mięsny z papryką i imbirem


Wersja proteinowa, o winno-sojowym smaku.

Składniki dla 4 osób:

- 0,5 kg polędwicy wołowej

- 2 zielone papryki

- korzeń świeżego imbiru

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine

- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

- czarny pieprz w ziarnach, liść laurowy, sól

Przygotowanie:

Umyj mięso i pokrój je w kawałki.

Obierz imbir i pokrój go w cienkie plastry.

Umyj papryki, oczyść je z pestek i białych błon, pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.

Zrób zalewę: wymieszaj wszystkie płynne składniki, dodaj przyprawy (oprócz soli), wrzuć mięso i zostaw na 2 godz. w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu zamieszaj i nakłuj mięso widelcem.

Przygotuj szaszłyki, przekładając mięso papryką i imbirem.

Grilluj 6-7 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując zalewą.

Walory zdrowotne:

113 kcal/100 g oznacza, że polędwica to mięso chude i dietetyczne, a sos sojowy w zalewie to fosfor, wapń, żelazo, potas, witaminy grupy B i zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Walory towarzyskie:

Jedzenie z grilla nie służy świeżości oddechu, ale zastosuj azjatycki sposób - na koniec posiłku przegryź kawałkiem świeżego imbiru.

REKLAMA
Szaszłyk warzywny z octem balsamicznym


Wersja wegetariańska, o sojowo-ziołowym smaku.

Składniki dla 4 osób:

- 2 cukinie

- paczka pomidorów koktajlowych

- paczka pieczarek

- 1 kolba świeżej kukurydzy lub słoik kukurydzek

- 6 średnich cebul

- 2 zielone lub czerwone papryki

- 1/4 l oliwy z oliwek extra vergine

- 2 łyżeczki bazylii i tymianku (najlepiej świeżych, mogą być suszone)

- 2 łyżki octu balsamicznego

- łyżka sosu sojowego

- 2 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz świeżo zmielony

Przygotowanie:

Cukinię i kolbę kukurydzy pokrój w krążki.

Cebulę obierz i pokrój w talarki, z umytej papryki wyciągnij gniazda nasienne i pokrój ją w kawałki.

Większe pieczarki przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości.

Zrób zalewę: wymieszaj oliwę, ocet, sos sojowy, zmiażdżony czosnek i zioła w dużej misce, wrzuć do niej wszystkie warzywa i odstaw na 1 godz. Od czasu do czasu zamieszaj.

Odsącz warzywa z marynaty i ponadziewaj je na szpadki.

Grilluj 5 minut z każdej strony, przed podaniem posól i popieprz.

Walory zdrowotne:

Pomidory są niskokaloryczne, a ich najważniejszy składnik - likopen - broni przed nowotworem prostatę.

Walory towarzyskie:

Na zwykłego grilla nie da się zaprosić weganki, wegetarianki czy innej zwolenniczki teorii, że przyjaciół się nie jada. A tu proszę - taka niespodzianka!

MH 05/2005

1 2 3
STRONA 3 z 3

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij