Poza kapitalną stroną towarzyską i świeżym powietrzem, grillowanie jest genialnym sposobem przygotowania potraw nienaruszającym ich zasobów witamin i minerałów. Co więcej, pichcenie odbywa się w zasadzie bez tłuszczu. Wszystko to oczywiście pod warunkiem, że stosujesz się do kilku dietetycznych reguł i paru zasad zdrowego rozsądku.
Rzucaj na ruszt raczej mięso kurczaka lub indyka niż wieprzowinę, raczej chude wołowe lub rybę niż baranie żeberka. Dodawaj jak najwięcej warzyw - większość świetnie znosi grillowanie - lub przynajmniej postaw na stole ogromną michę sałaty.
Jako podpałki używaj węgla drzewnego; nigdy nie rozpalaj paleniska za pomocą alkoholu. A propos, nadwyżka tego ostatniego stosowanego wewnętrznie i otwarcie paczki czipsów podczas biesiady sprawią, że szlag trafi zdrowie i całą dietetykę.
Szaszłyk drobiowy z owocami i czosnkiem |
Wersja superlight, o słodkoostrym smaku.
Składniki dla 4 osób:
- 0,5 kg piersi z kurczaka bez skóry
- puszka ananasów
- główka czosnku
- sól, świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie:
Umyj i oczyść mięso z błon i tłuszczu, pokrój w 2-centymetrowe kostki.
Krążki ananasa pokrój na trzy części.
Przygotuj obrane ząbki czosnku.
Zrób zalewę (2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, sok z puszki ananasów, 3 zmiażdżone ząbki czosnku) i wrzuć do niej pokrojone mięso. Trzymaj 2 godziny w lodówce.
Składniki nadziej na szpadki i przełóż ząbkami świeżego czosnku.
Szaszłyk posmaruj oliwą i grilluj 5 minut z każdej strony. Posyp przyprawami.
Walory zdrowotne:
Pierś kurczaka ma niewielką liczbę kcal (tylko 99 kcal/100 g) i jest jednym z najchudszych mięs, ale za to 100-gramowa porcja wypełnia w 2/3 nasze dzienne zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko.
Ananas zawiera witaminy A, B, C i przede wszystkim bromelinę - enzym rozkładający białko, który ułatwia trawienie i pozwala szybciej budować masę.
Walory towarzyskie:
Zjedzenie ananasa zmienia smak męskiego nasienia na łagodny i bardziej słodki. W kosmetyce używa się go przeciwko cellulitisowi.