Zdrowie na talerzu: pieczony schab z warzywami

To jasne, że gdy jest zimno i pada, to człowiekowi nic się nie chce. Niemądrzy chłopcy sięgają wtedy po batony, ciastka, i inne węglowodany proste, dające poczucie chwilowej satysfakcji. Dla tych rozsądniejszych mamy danie, dające solidnego energetycznego kopa i wspomagające układ odpornościowy.

schab z brokułami Dan Matthews
fot. Dan Matthews

Badania publikowane w czasopiśmie „Nutrition” potwierdziły, że cynk i witaminy B12 w wieprzowinie są niezbędne do regulacji energetycznej organizmu, a gdy dodamy do tego musztardę, czosnek, imbir, papryczkę chili i brokuły, to nasz ochronny pancerz będzie nie do przebicia.

Składniki podstawowe (na 4-5 porcji):

1,5 kg schabu bez kości

1 łyżka imbiru (posiekanego)

2 łyżeczki czosnku (posiekanego)

1 papryka chili (w krążkach)

300 g różyczek brokułów (zblanszowanych)

450 g bok choy (posiekanej)

200 g soczewicy (ugotowanej)

2 łyżeczki soku z limonki

Sposób przygotowania:  

1. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsmaż na patelni z każdej strony. Wymieszaj 1, 2 lub 3 (patrz poniżej) z musztardą i oliwą, wetrzyj miksturę w mięso.

2. Wstaw do piekarnika 230 st. C na 15minut, a gdy skórka zbrązowieje, zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Użyj termometru do mięsa i gdy osiągnie 65 st. C, zawiń je w folię i piecz jeszcze 20 min.

3. Na patelni podsmaż przez 2 min czosnek, imbir i chili, mieszając. Wrzuć brokuły i bok choy na 1-2 min. Dodaj ugotowaną soczewicę, sok z limonki i smaż 3 min, energicznie mieszając.

Składniki rezerwowe  

Wstaw na boisko jednego z dodatkowych zawodników, połącz go (2 łyżki) z musztardą (1,5 łyżki)  i wygraj lepszy wygląd, krótszą niedyspozycję lub sukces w sypialni.

1. Na dobry wygląd: dżem morelowy

Karotenoidy w morelach dają skórze więcej blasku niż najładniejsza opalenizna. Tak twierdzą uczeni z Nottingham.

2. Na anginę: marmolada z pomarańczy

Witamina C z cytrusów podniesie Twoją odporność i skróci czas przykrych symptomów choroby o 8%.

3. Na randkę: dżem ananasowy

Mangan zawarty w ananasach działa na hormony płciowe i poprawia smak spermy – według badaczy z uczelni w Maryland (USA).

MH 10/14 

Zobacz również:
REKLAMA