[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Zdrowie na talerzu: pieczony schab z warzywami

To jasne, że gdy jest zimno i pada, to człowiekowi nic się nie chce. Niemądrzy chłopcy sięgają wtedy po batony, ciastka, i inne węglowodany proste, dające poczucie chwilowej satysfakcji. Dla tych rozsądniejszych mamy danie, dające solidnego energetycznego kopa i wspomagające układ odpornościowy.

schab z brokułami fot. Dan Matthews
Badania publikowane w czasopiśmie „Nutrition” potwierdziły, że cynk i witaminy B12 w wieprzowinie są niezbędne do regulacji energetycznej organizmu, a gdy dodamy do tego musztardę, czosnek, imbir, papryczkę chili i brokuły, to nasz ochronny pancerz będzie nie do przebicia.

Składniki podstawowe (na 4-5 porcji):

1,5 kg schabu bez kości

1 łyżka imbiru (posiekanego)

2 łyżeczki czosnku (posiekanego)

1 papryka chili (w krążkach)

300 g różyczek brokułów (zblanszowanych)

450 g bok choy (posiekanej)

200 g soczewicy (ugotowanej)

2 łyżeczki soku z limonki

REKLAMA

Sposób przygotowania:  

1. Dopraw mięso solą i pieprzem, obsmaż na patelni z każdej strony. Wymieszaj 1, 2 lub 3 (patrz poniżej) z musztardą i oliwą, wetrzyj miksturę w mięso.

2. Wstaw do piekarnika 230 st. C na 15minut, a gdy skórka zbrązowieje, zmniejsz temperaturę do 160 st. C. Użyj termometru do mięsa i gdy osiągnie 65 st. C, zawiń je w folię i piecz jeszcze 20 min.

3. Na patelni podsmaż przez 2 min czosnek, imbir i chili, mieszając. Wrzuć brokuły i bok choy na 1-2 min. Dodaj ugotowaną soczewicę, sok z limonki i smaż 3 min, energicznie mieszając.

Składniki rezerwowe  

Wstaw na boisko jednego z dodatkowych zawodników, połącz go (2 łyżki) z musztardą (1,5 łyżki)  i wygraj lepszy wygląd, krótszą niedyspozycję lub sukces w sypialni.

1. Na dobry wygląd: dżem morelowy

Karotenoidy w morelach dają skórze więcej blasku niż najładniejsza opalenizna. Tak twierdzą uczeni z Nottingham.

2. Na anginę: marmolada z pomarańczy

Witamina C z cytrusów podniesie Twoją odporność i skróci czas przykrych symptomów choroby o 8%.

3. Na randkę: dżem ananasowy

Mangan zawarty w ananasach działa na hormony płciowe i poprawia smak spermy – według badaczy z uczelni w Maryland (USA).

MH 10/14 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij