1. Wybierz kalafior
Wbrew opinii pisarza Marka Twaina, kalafi or nie jest tylko kapustą z wyższym wykształceniem. Naukowcy z „British Journal of Cancer” wykazali, że związek fitochemiczny, zwany sulfofranem, którego kalafiory mają aż nadto, hamuje rozwój i zwalcza komórki nowotworowe prostaty. Aby uniknąć przykrego zapachu i utraty drogocennych wartości zdrowotnych, gotuj kalafior na parze nie dłużej niż 3-5 minut.
2. Jedz i chudnij
Wg pisma „Appetite” ludzie tłumiący myśl o ulubionym jedzeniu w efekcie zjadają go więcej. Dlatego nie rezygnuj całkowicie z ulubionych potraw, nawet schabowego z frytkami. Po prostu je ogranicz, ale raz w miesiącu możesz jeść śmiało.
Z badań prowadzonych na University of Pennsylvania wynika, że osoby pozwalające sobie co jakiś czas na odstępstwo od diety schudły 7,2 kg, a te, które nie odpuszczały sobie nawet na moment, tylko 5,4 kg.
3. Szpinak na męskość
Chcesz być bardziej męski? Zamiast wysuwać szczękę do przodu, zacznij jeść szpinak. Badania przeprowadzone na University of California wykazały, że w spermie facetów, którzy codziennie jedli to bogate w witaminę B (kwas foliowy) warzywo, było o 20% mniej anomalii niż u tych, którzy szpinaku unikali.
Wystarczy garść szpinaku, żeby zaspokoić 25% Twojego dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jego świetnymi źródłami są również inne zielone warzywa: sałata, brokuły, szparagi czy brukselka.
4. Postaw na pinot grigio
To włoska odmiana francuskiego Pinot Gris – białego szczepu winnego, z którego powstaje słomkowożółty alkohol. Fakt, że alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach, jest znany koneserom, ale teraz wypowiedziała się nauka.
Oto na uniwersytecie w Buff alo w USA naukowcy udowodnili, że to właśnie wino z winogron Pinot Grigio – i tylko z nich – zmniejsza o 13% ryzyko zapadnięcia na raka płuc.
5. Nie chomikuj
Kupowanie na zapas nie sprawdza się w przypadku owoców i warzyw. Belgijscy naukowcy obliczyli, że na przykład jabłka po tygodniu przechowywania w temperaturze pokojowej tracą aż 75% witaminy C oraz 11% przeciwutleniaczy. Pamiętaj też, żeby jabłek nie obierać – w skórce znajduje się bowiem prawie połowa zawartej w jabłku witaminy C oraz 18% antyoksydantów.
6. Miksuj błonnik
Wrzuć do blendera warzywa i miksuj, a – jak ustalili naukowcy z Penn State University – ograniczysz dzienne spożycie kalorii o 11%. O tyle mniej zjadali uczestnicy badania, którym do posiłku dodawano zmiksowane warzywa. Zawierają one dużo błonnika, który wchłania wodę, pęcznieje i... czujesz sytość. Nie wyrzucaj włoszczyzny z wywaru, tylko zmiksuj ją i dodaj do zupy.
7. Odstaw czosnek
Ale tylko na 15 minut przed gotowaniem. Obieranie, rozgniatanie i krojenie ząbków wielokrotnie zwiększa stężenie substancji czynnych, zbawiennych dla naszego zdrowia. Aby jednak enzym allinazy mógł rozłożyć się do disiarczku diallilu, który uratuje nasze serce, potrzebny jest czas – właśnie około 15 minut. Jeżeli chcesz spotęgować działanie czosnku, obierz go, posiekaj i odstaw na ten czas. A potem do gara!
8. Odkryj papaję
Połowa niedużego owocu pokrywa 150% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C – to rekord trudny do pobicia. W dodatku zawiera kryptoksantynę, która zmniejsza ryzyko raka płuc i jelita grubego. Spróbuj używać jej soku do marynowania mięsa przed obróbką; papaina to enzym trawienny używany do zmiękczania mięs i nadawania im smaku.
9. Dodaj imbir do jajek
Białko jajka kurzego jest bezcenną bazą do rozwoju naszych mięśni. Rozpoczęcie dnia od jajecznicy z imbirem – świeżym lub suszonym – to najlepszy sposób na energetycznego kopa. Imbir stymuluje skurcze mięśni w żołądku, co pomaga szybciej strawić białko i o połowę skrócić czas jego dotarcia w postaci energii do mięśni.
MH 12/2011