1. Ognisty pomidor
Doskonałe z tostem, kurczakiem, tuńczykiem czy tacos.
Potrzebujesz:
- 2 konserwowe ostre papryczki chili
- 2 puszki pomidorów
- 1/4 pokrojonej cebulki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka wyciśniętej pomarańczy (do smaku)
- 1/2 łyżki soli
1. Wszystko wrzuć do miski i zmiksuj blenderem na gładką masę.
2. Przelej do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż do momentu, gdy przestaniesz wyczuwać surowy smak warzyw. Potrwa to około 5 min. Dopraw solą. Wlej sos do dwóch świeżo umytych i osuszonych słoików i schowaj do lodówki. Poczekaj około miesiąca.