Zdrowie na talerzu: 4 przepisy na superostre sosy

Czy Twojej diecie nie przydałaby się odrobina pikanterii? Kapsaicyna zawarta w chili przegoni nudę z Twojego talerza i korzystnie wpłynie na zdrowie. Oto 4 przepisy na piekielnie ostre i smaczne sosy, z którymi podkręcisz metabolizm i pozbędziesz się balastu.

Przepisy na 4 pikantne sosy Lev Kropotov 2015/shutterstock
fot. Lev Kropotov 2015/shutterstock

1. Ognisty pomidor

Doskonałe z tostem, kurczakiem, tuńczykiem czy tacos.

Potrzebujesz:

  • 2 konserwowe ostre papryczki chili
  • 2 puszki pomidorów
  • 1/4 pokrojonej cebulki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka wyciśniętej pomarańczy (do smaku)
  • 1/2 łyżki soli

1. Wszystko wrzuć do miski i zmiksuj blenderem na gładką masę.

2. Przelej do rondla i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, mieszając, aż do momentu, gdy przestaniesz wyczuwać surowy smak warzyw. Potrwa to około 5 min. Dopraw solą. Wlej sos do dwóch świeżo umytych i osuszonych słoików i schowaj do lodówki. Poczekaj około miesiąca.

 

Ostre sosy shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Ostre chili w ziołach

Doskonałe z owocami morza, kurczakiem i skorupiakami.

Potrzebujesz:

  • 1 papryczkę chili poblano (wydrąż pestki i przekrój wzdłuż na 2 części)
  • 2 papryczki chili jalapeno (również wydrąż pestki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu imbirowego
  • 2 łyżki sosu winegret
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżki soli kolendra (umyj liście z łodygami)

1. Podpiecz papryczki z obu stron nad ogniem, tak by skórka dość mocno się podpaliła. Potem poczekaj, aż się schłodzą. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i zmiksuj wszystko blenderem.

2. Gładką masę przenieś do słoika. Pamiętaj, że musi być czysty i osuszony. Włóż do lodówki na 2 tygodnie.

 

Ostre sosy shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Ognisty ocet

Doskonale pasuje do zgrillowanych steków czy ziemniaczanych frytek.

Potrzebujesz:

  • 12 małych chili (najlepiej gdy weźmiesz różne: np. czerwone i zielone Cayenne)
  • 1,5 butelki octu białego (ok. 750 ml)

1. Wszystkie papryczki umieść w czystych i osuszonych słoikach. Do małego rondla wlej ocet i doprowadź do wrzenia. Potem zdejmij z płyty grzewczej i ostudź.

2. Następnie zalej nim papryczki w słoiku. Zakręć i przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 tygodni. Od czasu do czasu potrząśnij słoikiem.

Kulinarna porada MH: Spróbuj, czy sos jest odpowiednio ostry. Jeśli nie, odcedź i dodaj 2 osuszone papryczki. Zalej na nowo octem i zakręć na tydzień.

 

Ostre sosy shutterstock.com
fot. shutterstock.com

4. Musztardowe habanero

Doskonale smakuje ze zgrillowanym schabem i kurczakiem.

Potrzebujesz:

  • 3 ostre papryczki habanero
  • 2 mango, które musisz obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostki
  • 1/3 musztardy Dijon
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka sproszkowanej kolendry

1. Włóż lateksowe rękawiczki, przekrój papryczkę habanero wzdłuż na pół i ręcznie pozbądź się pestek.

2. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Potem wlej wszystko do rondla i doprowadź do wrzenia. Odstaw po zagotowaniu i poczekaj, aż przestygnie. Potem wlej do osuszonych słoików. Musi stać w lodówce do dwóch miesięcy. 

MH 06/2012

 

REKLAMA