Ponadto żółty ser utrzymuje w jamie ustnej korzystne pH, które obniża demineralizację, czyli odkładanie się kamienia nazębnego. Te wszystkie zalety dotyczą jednak prawdziwych serów, a nie wyrobów „seropodobnych” w promocyjnej cenie. Niestety.
7 gramów żółtego sera, czyli – mniej więcej – 2 plasterki, ma tyle wartości odżywczych, co szklanka mleka.
Twarde sery zawierają dużo soli, więc osoby z nadciśnieniem nie powinny jeść ich w nadmiarze.
I. Makaron rurki z serem i musztardą
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Energia: 469 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 30 g
- w tym nasycone 3,5 g
Węglowodany: 20 g
Składniki na 4 porcje:
- 1 paczka makaronu (świderki, muszelki, rurki)
- 3 łyżki masła
- 1/2 kubka mleka, 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 kubka startego sera cheddar
- sól, pieprz, szczypta papryki i cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki musztardy gorczycowej, kilka kropel sosu Worcestershire i ostrego sosu chili
Jak zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj naczynie żaroodporne (włącznie ze ściankami) tłuszczem. Gotuj makaron w osolonej wodzie 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odsącz i odstaw.
2. Do garnka po makaronie wrzuć masło i rozgrzej na średnim ogniu. Dorzuć mąkę, sól, pieprz, sproszkowaną cebulę, paprykę i wlej mleko. Gotuj, mieszając 2 minuty, aż zgęstnieje. Zmniejsz ogień, dodaj ser, musztardę i sosy. Przełóż makaron do naczynia i wymieszaj z sosem. Posyp resztką sera i zapiekaj (bez przykrycia) ok. 10 minut.
II. Zupa z jajek i sera
Cena porcji: ok. 2,5 zł
Energia: 550 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcze: 40 g
- w tym nasycone 4 g
Węglowodany: 22 g
Składniki na 4 porcje:
- 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
- 4 jajka
- 3/4 kubka startego, twardego sera (najlepiej parmezanu)
- szczypta gałki muszkatołowej w proszku
- natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 ziemniaki
Jak zrobić:
1. Obierz ziemniaki, wypłucz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z litrem zimnej wody i zagotuj. Po 10 minutach od zawrzenia wrzuć kostki rosołowe lub warzywne. Natkę pietruszki opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
2. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do miski, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wsyp ser. Zamieszaj. Do miski z żółtkami i serem wlej chochlę wrzącego wywaru, zamieszaj i wlej zawartość miski do garnka. Zamieszaj i gotuj 1-2 minuty. Na talerzu posyp posiekaną natką.
3. Warzywna zapiekanka z serem
Cena porcji: ok. 3,5 zł
Energia: 750 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 48 g
- w tym nasycone 5 g
Węglowodany: 30 g
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 szklanka startego, twardego sera
- 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 i 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 cebula, 2 ziemniaki, 4 pomidory, 8 różyczek brokułów
- 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18%
- szczypta sproszkowanej papryki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Obierz ziemniaki i, po ugotowaniu, pokrój je w talarki. Pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę posiekaj. W rondlu rozgrzej połowę oliwy, zeszklij cebulę, wsyp mąkę i zamieszaj. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając. Gotuj 10 minut.
2. Roztrzep żółtka ze śmietaną, dodaj przyprawy i 3-4 łyżki gorącego sosu. Wymieszaj i przelej do rondla. Gotuj bez wrzenia 2-3 minuty, wsyp ser, zamieszaj i odstaw. Do naczynia wlej oliwę, ułóż pokrojone warzywa i zalej gorącym sosem. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Kulinarna porada MH:
Tu, jak na drodze, obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Sprawdzaj skład sera – jeśli na etykiecie jest informacja, że zastosowano do jego produkcji tłuszcze roślinne, lecytynę sojową, skrobię pszenną, mleko w proszku, to powinna być też informacja, że to produkt seropodobny.
MH 05/2011
Komentarze
Mauaku, 2015-09-03 14:20:31
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?