Do jedzenia: wyłącznie na zimno
To jeden z najcenniejszych olejów roślinnych. Dość wysokiej zawartości kwasów omega-3 towarzyszy właściwa proporcja do kwasów omega-6. Zawiera sporo witamin z grupy B, działa przeciwzapalnie i przeciwstresowo, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne.
Zawiera kwas elagowy, który unieszkodliwia substancje rakotwórcze. Ma dość mocny smak, więc sprawdzi się w doprawianiu dań, do których pasują orzechy.
Omega-6 do Omega-3: 5:1
Temperatura dymienia: 160°C
2. Olej z pestek dyni
Do jedzenia: wyłącznie na zimno
Jedz go, jeśli masz kłopoty ze skórą, ponieważ ma działanie nawilżające i natłuszczające. Stosuje się go też w leczeniu schorzeń dróg moczowych.
Mocno stymuluje układ odpornościowy, co na pewno przyda Ci się jesienią. Pomoże Ci też poradzić sobie z kiepskim nastrojem, co często dopada nas o tej porze roku. Nie jedz go w czasie posiłku, tylko pół godziny po nim.
Omega-6 do Omega-3: 95,9:1
Temperatura dymienia: 120°C
3. Olej lniany
Do jedzenia: tylko na zimno
Wśród olejów roślinnych jest najbogatszym źródłem kwasów omega-3, więc lista jego korzyści zdrowotnych jest długa. M.in. reguluje wydzielanie hormonów, może więc korzystnie wpływać na metabolizm i libido. Łagodzi bóle głowy i złe samopoczucie.
Po otwarciu trzymaj go w lodówce nie dłużej niż miesiąc – potem zacznie tracić swoje właściwości. Ma bardzo niską temperaturę dymienia, więc nadaje się do jedzenia wyłącznie na zimno.
Omega-6 do Omega-3 – 1:1,4
Tempratura dymienia: 107°C
4. Olej rzepakowy
Do jedzenia: na zimno, do smażenia
Pod względem ilości to trzecie – po olejach lnianym i z orzechów włoskich – źródło kwasów omega-3 wśród olejów roślinnych. Dostarczy też sporej dawki witamin A, E, D3 i K. W wersji nierafinowanej jedz go na zimno, a w rafinowanej spokojnie możesz na nim smażyć.
Omega-6 do Omega-3: 2,1:1
Temperatura dymienia: 204°C
Komentarze
~Corey, 2016-11-23 19:41:19
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?