Zdrowe kanapki – 4 przepisy

Zdrowe kanapki wcale nie muszą być bez wyrazu. Dzięki naszym przepisom przekonasz się o tym na własnym podniebieniu. 

Zdrowe kanapki FOT. LOUISA PARRY


1. Zdrowe kanapki – pełnoziarnisty sandwich z piklami

Zdrowe kanapki FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 1 kanapkę:

  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 60 g sera cheddar
  • 2 łyżki mieszanki marynowanych warzyw
  • 1 łyżka masła
  • garść liści sałaty
  • korniszony

Przygotowanie

Dwie solidne pajdy pełnoziarnistego chleba posmaruj masłem (jeżeli masz solone masło, to jeszcze lepiej) i wyłóż główne składniki. Pamiętaj, by osuszyć marynowane warzywa z zalewy. Dołóż liście sałaty i pokrojone wzdłuż na plastry korniszony. 

2. Zdrowe kanapki – żytni sandwich z wędzonym łososiem

Zdrowe kanapki FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 1 kanapkę:

  • 2 kromki żytniego chleba
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 70 g wędzonego łososia
  • 1-2 łyżki musztardy
  • garść posiekanego koperku
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Tu możesz pokroić nieco cieńsze kromki, bo żytni chleb jest bardziej zwarty i gęstszy. Wysmaruj dolne kromki serkiem śmietankowym, dołóż kapary, plastry wędzonego łososia i posiekany koperek. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop cytryną i złóż kromki.

3. Zdrowe kanapki – pszenny sandwich z włoską mortadelą

Zdrowe kanapki FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 1 kanapkę:

  • 2 kromki chleba z pszenicy durum
  • 100 g mortadeli
  • karczochy w oliwie
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Durum to włoska pszenica, więc trzymajmy się włoskich smaków. I pilnujmy zasady, że nie oszczędzamy na mortadeli. Wysmaruj kromki oliwą, nałóż plastry mortadeli i dołóż posiekane karczochy. Gotowe.

4. Zdrowe kanapki – sandwich orkiszowy z pieczoną papryką

Zdrowe kanapki FOT. LOUISA PARRY

Składniki na 1 kanapkę:

  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • 2 łyżki hummusu
  • 1-2 plastry czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • jakaś zielenina do przybrania

Przygotowanie

Chleb orkiszowy wysmaruj oliwą i na każdą kromkę wyłóż po łyżce hummusu i plastry upieczonej czerwonej papryki (jest do kupienia w słoikach). Na wierzch połóż listki ziół – bazylia powinna załatwić sprawę.

REKLAMA