Zapamiętaj – dzięki kakao przyjdzie Ci to bez wysiłku – słowo klucz: flawonole. To zawarte w roślinach przeciwutleniacze (kakao jest ich wybornym źródłem), które chronią przed chorobami układu krwionośnego.
Odkrycia naukowców z Columbia University Medical Center w USA pokazują, że flawonole spowalniają również związaną z wiekiem utratę pamięci. Efekt zaobserwowano u osób, które przez 3 miesiące co rano piły napój bogaty w kakao. Wygląda na to, że aby poprawić pamięć, dobrze jest czasem zapomnieć. O espresso.
3 sposoby na kakao
Nieśmiertelna gorzka czekolada to niejedyny sposób, aby codzienna dieta była bogata we flawonoidy.
Gorący kubek: Kakao rób na wodzie lub mleku kokosowym. Nie używaj granulatu, tylko ciemnego, gorzkiego proszku bez żadnych dodatków.
Kanapki: Zamiast masła orzechowego, możesz posmarować pieczywo kakaowym.
Na deser: Ziarna kakaowca możesz jeść same. Jeśli są za gorzkie, dodawaj je starte do deserów, koktajli, owsianki i jogurtu.