REKLAMA

Zdrowe i proste dania z tuńczyka

Nie musisz zarzucać sieci, aby zjeść coś smacznego, zdrowego i napakowanego odżywczym białkiem. Ktoś już zrobił to za Ciebie, bo wie, że tuńczyk jest niezwykłą rybą. Przedstawiamy 10 powodów, dla których warto go jeść, i 10 przepisów, które Cię do tego przekonają. 

Zdrowe i proste dania z tuńczyka Dream79
fot. Dream79 2014/shutterstock.com
6. Na odporność

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Czosnek zawiera allicynę – substancję, która stawia opór wirusom, a uaktywnia się w czasie rozgniatania. Imbir również pomaga zwalczyć grypę.

Tego potrzebujesz:

  • pół worka mrożonych warzyw
  • czosnek
  • imbir
  • makaron ryżowy
  • sos sojowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Rozgrzej oliwę na patelni lub w woku. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp warzywa i podsmażaj na małym ogniu. Dodaj makaron ryżowy, imbir i skrop sosem sojowym.

 

REKLAMA

7. Na wytrzymałość

Paella z tuńczykiem w 2 minuty

Te proporcje węglowodanów, białka i witamin sprawią, że będziesz miał siłę przebiec spory dystans.

Tego potrzebujesz:

  • kiełbasa wiejska
  • zielony groszek mrożony
  • 1 cebula
  • ryż sypki

W naczyniu żaroodpornym lub specjalnym do mikrofalówki wymieszaj szklankę ryżu z dwiema szklankami wody i włącz mikrofalę na 10 minut. W tym czasie podsmaż cebulkę z pokrojoną kiełbasą i groszkiem. Wszystko dodaj do ryżu i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. 

8. Na koncentrację

Tuńczyk z rukolą i orzechami
Tuńczyk i orzechy ziemne to podwójny zastrzyk tyrozyny – aminokwasu, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu m.in. przysadki mózgowej.  

Tego potrzebujesz:

  • 2 garści umytej rukoli
  • limonka
  • 3 garście orzechów ziemnych
  • chili

Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj tuńczyka i wymieszaj. Orzechy włóż do woreczka i tłuczkiem rozbij je na drobniejsze kawałki. Posyp sałatę. Wyciśnij sok z limonki, posyp szczyptą chili i wymieszaj. Dodatkowym bonusem tej sałatki są antyoksydanty i witamina K w rukoli. 

9. Na ból mięśni

Tuńczyk ze słodkimi ziemniakami:

Słodkie są cenniejsze od białych np. pod względem wolniejszego uwalniania cukru. Kwaśna śmietana pomaga uaktywniać ich przeciwbólowe właściwości.

Tego potrzebujesz:

  • 1 słodki ziemniak
  • kwaśna, gęsta śmietana
  • 1 szczypiorek

Nakłuj ziemniaka w kilku miejscach widelcem, delikatnie wmasuj w niego odrobinę oliwy, by nie wysechł, i wsadź do mikrofalówki na 5 minut. Gotuj bez wody. W tym czasie osusz tuńczyka, dodaj do niego łyżkę śmietany i posiekany szczypiorek. Gdy ziemniak będzie już miękki, pokrój w kostkę i dodaj do reszty.

10. Na młodość

Tuńczyk z oliwkami i fetą

Jedz codziennie zielone oliwki. Są bogate w kwas oleinowy, który pomaga redukować zmarszczki nawet o 20%. 

Tego potrzebujesz:

  • 1 czerwona cebula
  • zielone oliwki
  • ser feta

Co tu instruować? Najpierw musisz posiekać cebulę, potem wymieszać z tuńczykiem. Na koniec dodajesz garść oliwek i rozkruszony w palcach ser feta. Żeby nie było sucho, polej sałatkę odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec możesz doprawić pieprzem. Z solą uważaj, bo feta jest słona i niechcący możesz przesadzić. Grecka sałatka nie tylko da Ci młodszy wygląd, ale też pomoże Twoim kościom. Feta jest bogata w wapń. 

Lekki tuńczyk i metale ciężkie

Jedz 2 razy w tygodniu i nie bój się rtęci

Fakt, że tuńczyk może zawierać rtęć, nie oznacza, że nie można go jeść. Przeciwnie, powinno się jeść tę rybę, bo zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych i jest po prostu smaczna, o czym pisaliśmy na poprzednich stronach. Jednak rzeczywiście każda ryba, nie tylko tuńczyk, może zawierać metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów. A one mogą w ciele człowieka powodować poważne uszkodzenia układu nerwowego i trawiennego.

Z zanieczyszczonego powietrza, ale też wraz ze ściekami, metale ciężkie trafiają do wód. Ryby pobierają je skrzelami lub z pokarmem. Najwięcej szkodliwych substancji mają więc te ryby, które w wodzie żyją najdłużej. Stąd bierze się właśnie to larum w przypadku tuńczyka, bo to ryba długowieczna. Niektóre tuńczyki mogą żyć nawet ponad 50 lat! To sporo czasu, by mięso "nasiąknęło" szkodliwą chemią.

Z drugiej strony, nigdy nie wiesz, czy trafiłeś na tuńczyka odłowionego w młodym wieku, czy na sędziwego staruszka. Oczywiście ten młodszy "model" będzie miał zdecydowanie zdrowsze mięso od starszego. Ponieważ realnie nie masz szans, aby sprawdzić metrykę ryby, jedyne, co możesz zrobić, to kontrolować zjadaną ilość. Dopuszczalna dawka rtęci w organizmie człowieka to 0,0016 mg na kilogram masy ciała w ciągu tygodnia.

Naukowcy obliczyli, że zakładając, iż jesteś drobnym facetem, który waży około 80 kg, ta górna granica zostałaby przekroczona, gdybyś w ciągu tygodnia zjadł mięso tuńczyka z około 30 puszek. Choć to mało realne, radzimy jednak tuńczyka kontrolować: dwie puszki tygodniowo jest opcją bezpieczną.

MH 11/2013

STRONA 2 z 2

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA