I które w kuchni znoszą bezproblemowo dużo więcej kulinarnych tortur: możesz je dusić, gotować, smażyć, przypiekać żywym ogniem, grillować, zapiekać w piekarniku, marynować i pożerać na surowo. Co więcej, są doskonale sycące, ale pozwalają zachować sylwetkę i dostarczają niepowtarzalnych wrażeń smakowych.
Zaskoczmy ponownie niektórych – nie, to nie jest mięso. To warzywa. Zachowajmy spokój – nikt w Men’s Health nie będzie Cię namawiał do zamiany ulubionego befsztyka czy kurczaka na, choćby najlepiej przyrządzone, warzywa, choć niektóre aspekty mięsnego menu warto brać pod uwagę.
Na przykład ostatnie wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda, pokazujące, że tylko jeden w tygodniu bezmięsny dzień zmniejsza ryzyko chorób serca o 19%, i odwrotnie – dwie porcje czerwonego mięsa dziennie zwiększają ryzyko nowotworu jelita aż o 35%.
Zostawmy jednak statystyki, albo nie, podamy jeszcze jedną: w danych z 24 krajów Europy dotyczących ilości zjadanych warzyw i owoców zajmujemy 24. miejsce. Czyli ostatnie. W dodatku większość tych warzyw w Polsce zjadają kobiety, nie my. Stąd wziął się pomysł redakcyjnego interwencjonizmu i pokazania, że z warzywami można i warto się kumplować.
Pod warunkiem że nie występują w postaci rozgotowanej i niedoprawionej papki, co jest zmorą polskich knajp i stołówek. Oto 7 lekcji dobrego traktowania warzyw. Tak jak na to zasługują.
Lekcja 1
Kolacja dla dwojga: słodkie, faszerowane papryki
Składniki:
- 140 g kruszonego
- chleba
- 2 ząbki czosnku
- 75 g kaparów
- 150 g czarnych oliwek
- 4 czerwone papryki
- 60 g posiekanej natki pietruszki
- 75 g rodzynek
- oliwa
- 50 ml octu balsamicznego
Przygotowanie: 20 min
140 g czerstwego pieczywa wrzuć do blendera lub zetrzyj na tarce o dużych okach. Posiekaj bardzo drobno czosnek. Opłucz w zimnej wodzie kapary i oliwki, osusz je papierowym ręcznikiem. Obetnij daszki paprykom od strony ogonka i zachowaj je.
Czubkiem noża wytnij pestki i błony z wnętrza papryk, uważając, by nie uszkodzić skórki. Wymieszaj wszystkie produkty – okruchy chleba, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, rodzynki, kapary i oliwki – w misce i dolej nieco oliwy, by związać konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Gotowanie: 30 min
Wysmaruj blachę lub naczynie żaroodporne oliwą. Włóż farsz do papryk, ubijając go ciasno łyżeczką. Napełnij papryki po same brzegi i przykryj je odciętymi daszkami. Skrop je jeszcze odrobiną oliwy i ustaw w naczyniu.
Staraj się tak je ustawić, by przez cały czas pieczenia pozostały w pionie. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut, aż papryki zmiękną (możesz sprawdzić ich twardość, nakłuwając je widelcem lub szpikulcem). Dolej nieco oliwy, jeżeli uznasz to za konieczne.
…i podanie:
Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż papryki na talerze. Do rozgrzanego naczynia wlej słodki ocet balsamiczny i szpatułką wymieszaj go z oliwą i sokami z papryki pozostałymi po pieczeniu. Jeżeli sos wyda Ci się zbyt gęsty, dolej kilka kropli wody. Nabierz sos łyżką i polej nim papryki.
Komentarze