[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Zdrowa chińszczyzna: zrób ją w domu [przepis]

Możesz kupować gotowce, ale sam przygotujesz ją lepiej i smaczniej.

chińszczyzna fot. Shutterstock
Moda na chińszczyznę rządzi na całym świecie. Oczywiście nie mówimy tu o gotowych chińskich zupkach czy makaronach o smaku curry, które mają z jedzeniem azjatyckim tyle wspólnego, co bigos. Trzeba się jednak z tym zmierzyć, gdy lodówka pusta, sklepy pozamykane, a motywacja niska – otwieramy draństwo i zalewamy wrzątkiem.

Chociaż w głębi duszy wiemy, że to samo zło, za dowód niech służy zaledwie jeden ze składników – glutaminian sodu. To dzięki niemu dania smakują lepiej mimo tego, że powoduje bóle głowy, tycie i mnóstwo innych efektów ubocznych. Gotowe makarony do zalania mają w sobie mieszankę glutaminianu i 5-rybonukleotydu sodowego (jako dodatek do żywności, występującego pod nazwą E635), która powoduje, że smak jest 10-15 razy mocniejszy niż gdyby był tam sam glutaminian sodu.

Już same liczby wskazują, że przygotowanie podobnego dania bez uciekania się do pomocy sztucznych wzmacniaczy będzie nie lada wyzwaniem dla naszego eksperta. Zacznijmy od dobrego naczynia zatrzymującego ciepło. Termos z szerokim wlewem będzie idealny, ale w ostateczności wystarczy shaker do odżywek białkowych. Pierwszy wrzuć szpinak, a następnie dosyp delikatnie połamany makaron.

"Niech jego kawałki będą wystarczająco drobne, żeby ugotować się szybko i w równym tempie, ale wystarczająco długie, żeby móc nimi siorbać" – radzi Sargeant. Pokrój pomidory, dorzuć połowę bulionetki i łyżkę sosu curry Korma, wrzuć je do środka. W kolejnym kroku dodaj papryczkę chili, imbir i czosnek.

"Chociaż zależy nam na mocnym smaku, nie wyciskajmy tych produktów, bo smak będzie zbyt mocny. Lepiej je drobno pokroić – ale nie tak drobno, żeby rozpadły się podczas gotowania" – wyjaśnia Sargeant. Na wierzch dorzuć uprażone na suchej patelni ziarna kopru, połowę przyprawy garam masala i kilka liści kolendry. Ostatnim składnikiem jest oczywiście gorąca woda.

Zalej nią suche składniki (warstwą wody o 2,5 cm większą niż objętość składników) i przykryj pokrywką. Lekko wstrząśnij i odstaw na kilka minut. Tradycja nakazuje, żeby zamieszać to raz jeszcze, zanim ponownie odstawimy mieszankę na kilka minut. Sprawdzamy, czy makaron jest miękki i dodajemy sos z jogurtu (patrz niżej) – raz jeszcze zamieszaj. Odstawiamy na kolejną minutę. Teraz już tylko wystarczy chwycić widelec i stawić czoła wyzwaniu. 

Dodatek - sos

Te trzy składniki pozwolą Ci bez problemu spalić węglowodany zawarte w makaronie. Wymieszaj w misce połowę przyprawy garam masala (ułatwia proces trawienia) i jogurt grecki z probiotykami i miętę (redukuje wzdęcia). Resztę już wiesz – dodaj do makaronu po pierwszym mieszaniu. 

Potrzebujesz:

Makaron

  • garść szpinaku baby
  • makaron chiński/japoński, jajeczny
  • 5 przekrojonych na pół pomidorków cherry
  • 1 bulionetka warzywna
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana papryczka chili
  • posiekany imbir (kawałek 2,5 cm)
  • 1/2 łyżeczki prażonych ziaren kopru włoskiego
  • 1/2 łyżki przyprawy garam masala
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżka sosu Korma

Sos

  • garam masala, 1/2 łyżeczki
  • jogurt grecki, 2 łyżki
  • 5 listków mięty, posiekanych  

Usprawiedliwienie 1

Porcja makaronu jajecznego, Instant Egg Noodle, zawiera 15 g białka i tylko około 2 g tłuszczów. 

Usprawiedliwienie 2

W tym daniu nie ma żadnych sztucznych wzmacniaczy smaku, więc nie wpływa ono na tycie, uszkodzenie wątroby i całe inne zło.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij