Jęczmień będący jednym ze składników zupy, dostarczy 50% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a ten – wolno trawiony – wyłoży ścianki żołądka. Jego enzymy obniżą poziom złego cholesterolu, zaś białko wzmocni organizm, dając siłę przetrwania dziś i jutro.
Składniki na 2-4 porcje:
• 2 łyżki oliwy
• 250 g grzybów shitake
• 1 łyżka startego imbiru
• 1 łyżeczka czosnku
• 120 g jęczmienia perłowego
• 1 l bulionu drobiowego
• 1-2 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżka soku z limonki
• 1-2 łyżki pasty miso
• 100 g szpinaku baby
• 1 pęczek dymki
• 60 g kiełków fasoli i wodorostów
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej w rondlu. Dodaj starty czosnek, imbir, grzyby; podsmażaj 1-2 min. Dodaj mięso (patrz poniżej) i smaż, aż zbrązowieje. Wrzuć jęczmień, mieszaj przez 1 min, a następnie dodaj bulion, sos sojowy, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 20 min. Odstaw garnek i wymieszaj w nim pastę miso. Dodaj tofu (jeśli wybrałeś), szpinak i posiekaną dymkę. Dorzuć na wierzch kiełki i wodorosty.
Poszukaj białkowych sojuszników
Wzmocnij swoją magiczną zupę potężną dawką białka i walcz do rana. Mimo wszystko po przyjacielsku radzimy – nie mieszaj alkoholi.
1. Tofu
Tofu zapewnia 50% dziennej dawki tryptofanu, który uspokaja i podnosi motywację do działania. Twoja prezentacja, jutro o 10 rano, jest bezpieczna.
2. Pierś z kurczaka
Witamina B3 w kurczakach jest wiązana ze sprawnością intelektualną mózgu. Przyda Ci się, aby w odpowiedniej chwili powiedzieć: „pas”.
3. Wołowina
Zwłaszcza polędwica dostarczy Ci dużo cynku – jednego z kluczowych elementów systemu odpornościowego. A ten, z kolejki na kolejkę, osłabia się.
MH 12/14