[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdążyć przed kacem: zupa warzywna z grzybami shitake

Ból głowy, mdłości, odwodnienie - wszyscy wiemy, czym grozi nieumiarkowanie w piciu alkoholu. MH ma na to lekarstwo - przepis na zupę, która zjedzona na 2 godziny przed imprezą, zwiększy szanse uniknięcia alkoholowej zemsty nazajutrz.

zupa na kaca fot. Dan Matthews
Jęczmień będący jednym ze składników zupy, dostarczy 50% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a ten – wolno trawiony – wyłoży ścianki żołądka. Jego enzymy obniżą poziom złego cholesterolu, zaś białko wzmocni organizm, dając siłę przetrwania dziś i jutro.  

REKLAMA

Składniki na 2-4 porcje:

2 łyżki oliwy

250 g grzybów shitake

1 łyżka startego imbiru

1 łyżeczka czosnku

120 g jęczmienia perłowego

1 l bulionu drobiowego

1-2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżka soku z limonki

1-2 łyżki pasty miso

100 g szpinaku baby

1 pęczek dymki

60 g kiełków fasoli i wodorostów

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w rondlu. Dodaj starty czosnek, imbir, grzyby; podsmażaj 1-2 min. Dodaj mięso (patrz poniżej) i smaż, aż zbrązowieje. Wrzuć jęczmień, mieszaj przez 1 min, a następnie dodaj bulion, sos sojowy, sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 20 min. Odstaw garnek i wymieszaj w nim pastę miso. Dodaj tofu (jeśli wybrałeś), szpinak i posiekaną dymkę. Dorzuć na wierzch kiełki i wodorosty.

Poszukaj białkowych sojuszników

Wzmocnij swoją magiczną zupę potężną dawką białka i walcz do rana. Mimo wszystko po przyjacielsku radzimy – nie mieszaj alkoholi.

1. Tofu

Tofu zapewnia 50% dziennej dawki tryptofanu, który uspokaja i podnosi motywację do działania. Twoja prezentacja, jutro o 10 rano, jest bezpieczna.

2. Pierś z kurczaka

Witamina B3 w kurczakach jest wiązana ze sprawnością intelektualną mózgu. Przyda Ci się, aby w odpowiedniej chwili powiedzieć: „pas”.

3. Wołowina

Zwłaszcza polędwica dostarczy Ci dużo cynku – jednego z kluczowych elementów systemu odpornościowego. A ten, z kolejki na kolejkę, osłabia się.

MH 12/14  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij