Zaskakujące właściwości brokułów [News MH]

Podobno starego psa nie można nauczyć nowych sztuczek. Ta zasada nie dotyczy jednak warzyw. Do szerokiego repertuaru brokułów dopisujemy nowy trik.

brokuły, warzywa
Osławiona porcja warzyw, jedna z pięciu dziennie... W przypadku brokułów to ładunek mniej więcej wielkości pięści.

Powodem, dla którego ostatnio wspominaliśmy o brokułach, jest działający przeciwnowotworowo sulforafan. Okazuje się, że łobuz jest bardziej wszechstronny, ponieważ pomoże Ci walczyć z balastem. I to na dwa sposoby. Japońscy badacze twierdzą, że, po pierwsze, aktywuje brązową tkankę tłuszczową, przyspieszającą spalanie kalorii, a, po drugie, pozytywnie wpływa na dobre bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu redukuje stany zapalne i ułatwia odchudzanie. No, to jeszcze jeden, i jeszcze raz!

Wysmakowane towarzystwo

Nie będziemy ściemniać: my też mamy czasem problem z brokułami. Ale w dobrej kompanii...

Podkręć smak

Kurkuma, z uwagi na słabą przyswajalność kurkuminy, aktywnego składnika, metabolizmu raczej specjalnie nie podkręci, ale za to smak – już owszem. Do pieca z nimi!

Postaw na migdalenie

Brokuły rewelacyjnie komponują się z migdałami, a badania pokazują, że wszelkiego rodzaju orzechy pomagają dbać o prawidłową wagę. Aha, czosnek obowiązkowy!

Dobre bakterie

Brokuły mają wszystko, nawet białko, jednak jeśli będzie ich więcej, zaspokoisz głód na dłużej. Podaj je z dipem jogurtowym (jogurt + czosnek + tarta skórka z cytryny).

Przeczytaj też: 7 warzyw, których nie jesz, choć powinieneś

Do trzech razy sztuka

3 - tyle jaj dziennie ogranicza ryzyko chorób układu krwionośnego, poprawiając lipidogram krwi - pokazują badania przeprowadzone na University of Connecticut.

Wyrok odroczony

Masz problemy jelitowe i podejrzewasz ten wredny gluten? Zastosuj wobec niego chwilowo zasadę domniemania niewinności. W testach badaczy z Australii okazało się, że w 70% objawy zespołu jelita drażliwego łagodzi dieta FODMAPS, czyli czasowo wykluczająca produkty zawierające oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Brzmi groźnie, ale spokojnie, ich listę znajdziesz na naszej stronie internetowej.

Zamiast słońca

Jest zima, więc – jasna sprawa – musi być zimno i ciemno. Wcale nie znaczy to jednak, że masz chodzić blady jak ściana. I nie, nie mówimy o rujnującym budżet wyjeździe w tropiki. Dieta bogata w karotenoidy, czyli roślinne barwniki, pomoże Twojej skórze nabrać przyjemniejszej dla oka barwy, a żeby osiągnać ten efekt – zarzekają się angielscy naukowcy – wystarczą dwie porcje warzyw dziennie. Czas na marchew, bataty, dynię, paprykę i pomidory!

REKLAMA