Zapiekanka – przepis na prosty i wartościowy obiad

Zapiekanki pojawiły się w Wielkiej Brytanii w XVIII wieku, kiedy zaczęto na masową skalę uprawiać ziemniaki. To właśnie one, zmiażdżone, stanowiły wierzchnią warstwę zapiekanego mięsa i warzyw – ciasto pojawiło się później. W obu wersjach jest to danie ludzi oszczędnych, bo zapiekać można wszystkie resztki zalegające w lodówce i do tego namawiamy. Tutaj wersje bardziej wyszukane.

zapiekanka przepis fot. shutterstock.com

1. Zapiekanka – przepis na kurczaka w cieście

zapiekanka przepisfot. LOUISA PARRY

Składniki na 8 porcji:

  • kurczak, 1 szt.
  • marynata tikka masala, 1 szklanka
  • cebula posiekana, 1
  • ząbki czosnku, 3
  • posiekane imbir, 6 cm, posiekany
  • chili w proszku, 1 łyżeczka
  • pomidory z puszki, 400 g
  • nerkowce, 4 łyżki
  • śmietana tortowa 36%, 300 ml
  • mąka pszenna, 150 g
  • masło, 100 g
  • jajka, 3
  • zimna woda, 3 łyżki

Przygotowanie

Zamarynowanego kurczaka wstaw na noc do lodówki, wyjmij i piecz 1 h w 190 °C. Odstaw i pozbądź się kostek. Na patelni podsmaż na maśle cebulę, czosnek, imbir i chili. Zblenduj pomidory, nerkowce i dodaj na patelnię – gotuj 20 minut. Wlej śmietanę, zagotuj i dodaj poszarpane mięso. W misce wymieszaj mąkę z małymi kawałkami masła, dodaj 2 żółtka, wodę i wyrób ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na 20 minut. Zroluj je wałkiem na 2 placki: jednym wyłóż formę do pieczenia z brzegami, nałóż farsz z patelni i przykryj drugim plackiem. Ściśnij na brzegach. Wysmaruj wierzch jajkiem i piecz 30 minut w 180 °C.

2. Grillowane sardynki w cieście

zapiekanka przepisfot. LOUISA PARRY

Składniki na 4 porcji:

  • świeże sardynki, 4
  • bulion rybny, 250 ml
  • śmietana 18%, 125 g
  • musztarda, 25 g
  • biały ocet winny, 1 łyżka
  • ciasto francuskie, 250 g
  • żółtko, 1
  • boczek w kostkach, 150 g
  • małe dymki, 16, przekrojone na pół
  • jajka przepiórcze, 16

Przygotowanie

Zagotuj bulion razem ze śmietaną, musztardą i octem, aż zostanie połowa objętości. Wyfiletuj sardynki (te kupisz w Makro), pozbądź się kręgosłupa i ości, dopraw i zgrilluj. W cieście wytnij 6 dziur wielkości piłeczki golfowej, wysmaruj całość żółtkiem i wstaw do piekarnika na 20 min. Na patelni podsmaż boczek i połówki cebulek; ugotuj jajka. Obierz je i wrzuć do naczynia, w którym będziesz podawał. Dodaj zawartość patelni, zgrillowane sardynki i zalej całość sosem z bulionu. Przykryj upieczonym ciastem, a dla efektu wyciągnij na wierzch przez dziury rybie ogony i głowy. Śmiało podawaj.

3. Zapiekanka z karkówką i ziemniakami

zapiekanka przepisfot. LOUISA PARRY
  • kotlety z karkówki jagnięcej z kością, 8
  • ziemniaki, 600 g
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • marchew, 8, krążki
  • seler, 2 łodygi
  • masło,150 g
  • mąka pszenna, ½ łyżki
  • bulion warzywny, 350 ml
  • mleko, 100 ml
  • mrożony groszek, 4 łyżki

4. Wieprzowina w cieście z jabłkiem

zapiekanka przepisfot. LOUISA PARRY

Składniki na 4 porcji:

  • mielona wieprzowina (łopatka/karczek, pół na pół), 700 g
  • masło, 55 g
  • mąka pszenna, 265 g
  • mąka chlebowa typ 750, 55 g
  • smalec, 65 g
  • woda, 135 ml, wrzątek
  • gorczyca, 4 łyżeczki
  • boczek, 200 g
  • jabłka, 2, opcjonalnie

Przygotowanie

Zmiel mięso i dopraw suszonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zmiksuj masło w kawałkach, mąki, smalec i wrzącą wodę, aż powstanie ciasto; odstaw do ostygnięcia. Zroluj ciasto wałkiem i wyłóż nim formę do pieczenia razem z brzegami; zamroź w zamrażalniku. Wyjmij i dociśnij na rantach. Połowę boczku pokrój w kostki i wmieszaj do mięsa razem z nasionami gorczycy. Wyłóż formę mięsem, połóż na wierzch plasterki boczku i piecz w 180 °C. Pod koniec pieczenia możesz dołożyć plasterki jabłka.

REKLAMA