Żabie udka z czosnkiem i ziołami - danie dla zuchwałych

Ożeż ty w mordę, nigdy w życiu! Bez przesady – żabie udka to fantastyczna przystawka i smakuje naprawdę świetnie. Sami tylko Francuzi zjadają ich cztery tysiące ton rocznie, a co jak co, ale na kuchni to oni się znają.

Żebie udka Shutterstock.com
Aleksander Dumas (tak, tak, ten od Trzech Muszkieterów i Hrabiego Monte Christo), wielki pisarz i wielki smakosz jest również autorem monumentalnego Wielkiego Słownika Kulinarnego – prawdziwej biblii wszystkich smakoszy. To właśnie w nim Dumas pisze o początkach kuchennej kariery żabich udek i datuje je na wiek XVI. Pojawiały się najpierw na najlepszych stołach Francji, aż wiek później niejaki Simon zaczął dostarczać hurtowo żabie udka na paryskie targowiska (nota bene zbił na tym fortunę) i arystokratyczny dotychczas kaprys trafił pod strzechy.

Stał się zresztą na tyle powszechny, że już kilkadziesiąt lat później Anglicy zaczęli nazywać Francuzów „frog-eaters” (co wdzięcznie się tłumaczy na polski jako „żabojady”) i trzymają się tego do dzisiaj. Nie tylko Francja poznała się na żabach – jada się je także masowo w Niemczech, Szwajcarii, na północy Włoch, na południu USA, w Tajlandii, Kambodży i oczywiście, w Chinach. Spróbujmy więc zmierzyć się z tym przysmakiem, pamiętając, że w naszej kuchni również serwujemy ozorki, móżdżek i świetne flaczki, które niejednego cudzoziemca wprawiają w gastryczny dyskomfort.

REKLAMA

Składniki (4 osoby):

  • 4 tuziny udek (duża paczka mrożonych powinna wystarczyć)
  • 4 gałązki trybuli
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • 90 g masła
  • 4 łyżki mąki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Świeżych raczej u nas nie dostaniesz, ale zamrożone i owszem – bywają nawet w dyskontach. Rozmroź je na sicie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem.
  2. Wysyp mąkę na talerz i obtocz w niej każdą parę udek z obu stron. Strząśnij z nich nadmiar mąki.
  3. Obierz ząbek czosnku, przekrój na pół i wysmaruj połówkami dno suchej patelni. Patelnia powinna być na tyle duża, by mogła pomieścić wszystkie udka ułożone w jednej warstwie, jedno przy drugim.
  4. Roztop na średnim ogniu na patelni 60 g masła. Kiedy masło zacznie się pienić włóż udka i podsmażaj 3-4 minuty z jednej strony, następnie obróć i smaż 5-6 minut z drugiej. Trzymaj cały czas średni ogień i w razie potrzeby dodaj odrobinę masła.
  5. W czasie, gdy udka dochodzą na patelni, posiekaj drobno wszystkie zioła i wymieszaj. W małym rondelku roztop resztę masła.
  6. Przełóż usmażone udka na duży talerz (najlepiej podgrzany w piekarniku) i polej je roztopionym masłem z rondelka. Skrop całość sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posyp mieszanką posiekanych ziół. Podawaj od razu z wilgotnymi chusteczkami obok, ponieważ żabie udka jada się palcami. Smak przypomina delikatne mięso kurczaka, więc będziesz mile zaskoczony.

ZOBACZ TEŻ: 4 produkty na wzmocnienie erekcji

Zobacz również:
Mniejszy nacisk na kręgosłup, większe zaangażowanie mięśni brzucha i mięśni czworogłowych ud. Właśnie dlatego powinieneś robić front squat. A rób to tak!
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA