Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Jak schudnąć w tydzień 4 kg?

Miesiącami unikałeś siłowni, piłeś z kumplami piwo i jadałeś w fast foodach. Teraz masz problem: jak tu pokazać się na plaży? Oto dieta i program treningowy, które wyciągną Cię z opresji i pomogą schudnąć nawet 4 kg w zaledwie 7 dni.

Nie ma niebezpieczeństwa - ta dieta została wcześniej przetestowana na królikach...
Dietetycy są zgodni: najlepsze efekty daje dieta rozłożona na miesiące albo nawet lata. Jednak w wyjątkowych przypadkach (przyjmujemy, że wakacyjny wypad nad morze należy do tej kategorii) dopuszczają przeprowadzanie krótkich, intensywnych kuracji odchudzających.

Spośród kilku takich błyskawicznych diet najwięcej plusów u speców od zdrowego żywienia zbiera dieta kapuściana. Poważnie potraktowana daje świetne rezultaty - zrzucisz od 3 do 4 kilogramów w 7 dni bez uszczerbku na zdrowiu i wydawania bajońskich sum na suplementy.

W Polsce stała się powszechnie znana pod elegancką nazwą diety prezydenckiej - fama głosi, że to jej Aleksander Kwaśniewski zawdzięcza reelekcję w wyborach w 2000 roku. Czasem bywa też nazywana kanadyjską, szwedzką lub kalifornijską, gdyż w tych regionach naszego globu zdobyła sobie największą popularność.

Błonnik ponad wszystko

Dlaczego podstawą tej diety jest kapusta? "Przede wszystkim dlatego, że to wyjątkowo niskokaloryczne warzywo" - mówi dr Barbara Frączek z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, konsultant ds. żywienia sportowców, m.in. zawodników kadry Polski w skokach narciarskich. "Najlżejsza" jest kapusta pekińska (100 g to tylko 12 kcal), a "najcięższa" - świeża kapusta włoska (100 g to 38 kcal).

"Kapusta zawiera dużą ilość cennych dla organizmu makro- i mikroelementów. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, a także wielu składników mineralnych, między innymi wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i potasu" - dodaje dr Frączek.

Atutem kapusty jest też błonnik - przyspiesza przemianę materii, zapobiega różnym dolegliwościom układu pokarmowego, wchłania wodę (przez co jedzenie w żołądku pęcznieje i szybciej mija uczucie głodu) oraz zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukru z jelit.

1 2 3 ... 5
STRONA 1 z 5

Komentarze

 (20)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij