W żołądku przeciętnego faceta ląduje przez całe życie blisko 73 tony pożywienia. I choć niemal każdy wie, że zawarte w nim białko to budulec, a węglowodany i tłuszcze to paliwo, z jakiego pozyskuje energię, to ciągle niewielu potrafi powiedzieć, co po zjedzeniu dzieje się z tymi składnikami wewnątrz naszych organizmów. Wiedza na ten temat wcale nie musi być skomplikowana, a jej przyswojenie trudne.
Drobiazgowa analiza, jaką przeprowadziliśmy wspólnie z ekspertem Men's Health, dr. Markiem Szołtysikiem z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, pozwoli Ci lepiej zrozumieć te procesy, aby Twoje działania skupiające się na osiąganiu lepszych wyników w budowaniu mięśni, uprawianiu sportu czy walce z otyłością były dużo łatwiejsze.
Z puli 20 aminokwasów, stanowiących molekularny budulec białek, ciało człowieka potrafi wyprodukować 11. Pozostałe 9 musimy sobie dostarczyć z pożywieniem.
O konieczności wspomagania żywieniowego w sporcie nie trzeba już nikogo przekonywać. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki żywieniowe - białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały - przy regularnym uprawianiu wielu dyscyplin siłowych, wytrzymałościowych, czy nawet zwykłym rekreacyjnym uprawianiu sportu wzrasta kilkakrotnie. Olbrzymi wysiłek wykonywany na granicy ludzkich możliwości wymaga podawania także innych preparatów, które nie tylko wspomagają efekt treningowy, ale jednocześnie przeciwdziałają nadmiernym przeciążeniom i wyeksploatowaniu organizmu zawodnika.
W tym artykule wyjaśnimy Ci rolę, jaką odgrywa białko w organizmie człowieka, który chce poprawić swoją muskulaturę, pozbyć się nadmiaru tłuszczu i osiągać lepsze wyniki w sporcie. Dowiesz się, dlaczego proteiny są tak ważne, ile i jakich białek potrzebujesz oraz kiedy i w jakich ilościach należy je jeść, gdy budujesz masę lub chcesz wyrzeźbić mięśnie.
Białka - substancje niezastąpione
Białko, zwane także proteinami, to strategiczny czynnik wspomagający, który każdy sportowiec powinien postawić na pierwszym miejscu. Choć od jego odkrycia przez holenderskiego badacza Muldera minęło ponad 170 lat, to wiedza związana z tą grupą związków ciągle jest odkrywana, zaskakując naukowców nowymi faktami.
Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka i należy do substancji, które w ustroju nie może być zastąpione innym składnikiem, ani też zmagazynowane. W organizmie białka służą głównie do budowy nowych i odbudowy zużytych komórek. Wchodzą w skład ciał odpornościowych enzymów katalizujących przemiany biochemiczne oraz płynów ustrojowych. Należy podkreślić, że proteiny nie tylko stanowią materiał budulcowy, lecz także ulegają spalaniu, dostarczając organizmowi energii.
Białka zbudowane są z aminokwasów, a ich skład decyduje o ich wartości odżywczej. Z puli 20 aminokwasów, stanowiących molekularny budulec białek, człowiek jest w stanie wyprodukować 11, natomiast 9 to substancje, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego musimy je sobie dostarczać razem z pożywieniem.
Szczególnie istotna jest zawartość aminokwasów rozgałęzionych (BCAA). Związki te stanowią bardzo ważny składnik suplementów białkowych. Uważa się, że tworzą blisko jedną czwartą składu aminokwasowego białek mięśniowych, co przy regularnym uprawianiu sportu powoduje zwiększone zapotrzebowanie na te składniki, bez względu na rodzaj dyscypliny. Podczas długotrwałego wysiłku aminokwasy o łańcuchach rozgałęzionych wykorzystywane są często jako źródło energii, przyczyniając się do utrzymania stałego poziomu glukozy we krwi i zachowania równowagi ustroju podczas treningu.