Yerba mate - jak zacząć pić?

Pakiet informacji na początek przygody z yerba mate. 

shutterstock.com

Yerba mate a kraj pochodzenia

Największym producentem yerba mate jest Brazylia, tam także produkuje się mate na rynek europejski. Argentyna i Paragwaj to pozostałe z trzech krajów produkujących przemysłowo susz.

Argentyńska mate to najbardziej klasyczny produkt. Ma nieco większe liście niż paragwajska, jest w niej mniej pyłu, ale zachowuje tradycyjny smak, mimo że jest lżejsza i przystępniejsza przy ciepłym parzeniu.

Paragwajską mate cechuje ogromny wybór marek i niska cena. To mate zbliżona smakiem do tradycyjnej, indiańskiej produkcji. Znajdziemy w niej dużo pyłu oraz sezonowany susz o sporych łodyżkach i drobnych liściach. Jest mocna, dymna i bardzo wyrazista.

Brazylijską mate cechuje wyrazista roślinność i świeżość. Jest krócej sezonowana, więc zachowuje sporo ziołowych i prażonych nut smakowych z mniejszym aromatem dymu. Miejscowa – zwana chimarrao – jest zmielona na drobny pył z dodatkiem dużych kawałków łodyżek.

Co na początek?

Gatunków i smaków yerby jest bez liku. Żeby się nie zrazić, najlepiej zacząć od tych sprawdzonych. Wszystkie znajdziesz na Czajnikowy.pl.

Amanda

Amanda to klasyczna mate o polskich korzeniach. Goryczkowy smak z lekką pikanterią przełamany jest nutami roślinnymi.

Pajarito

Warto przetestować Pajarito – to największa i najpopularniejsza marka o bardzo dobrym stosunku ceny do jakości.

Mate Green

Musisz skosztować mate green. Na rynku jest wiele mieszanek z dodatkiem kwiatów i owoców.

Czym sączyć?

Jeśli planujesz zakup własnego zestawu do picia mate, zwróć szczególną uwagę na bombillę, czyli rurkę, którą pija się mate. Naczynie jest mniej istotne.

1. Bambus, który aż prosi się o nawiercenie dziurek i używanie jako bombilli. Jest to proste i tanie rozwiązanie, idealne na początek. Ma wbudowane sitko, które filtruje pył i susz.

2. Bombilla gitara. Ten typ cechuje możliwość otwarcia filtra. Zaletą jest możliwość czyszczenia bombilli na wszystkie sposoby.

3. Z wieloma filtrami. Zalety: skuteczne filtrowanie oraz możliwość otwierania i czyszczenia wszystkich elementów.

Zasady picia yerba mate

„Przygotowanie yerba mate nie jest trudne, lecz wymaga otwartego podejścia na nowe sposoby picia, dotąd u nas nieznane” – uważa Rafał Przybylok.

1. „Tradycyjnie mate pije się, cedząc napar przez tak zwaną bombillę, czyli specjalną rurkę zakończoną filtrem”. I jest to spora frajda!

2. „Yerba mate można przygotować na wiele sposobów, w tym także w wersji ekspresowej. Przydatne mogą okazać się sitka, filtry i wszystko, co sprawdza się przy parzeniu herbaty” – zauważa ekspert.

3. Istotą picia mate jest wielokrotne zalewanie tych samych fusów świeżą wodą.

4. Zasada jest tak naprawdę jedna: mate nie należy zalewać wrzątkiem – może to być woda o dowolnej temperaturze (nawet zimna), choć najlepiej, żeby miała trochę poniżej 80 stopni Celsjusza.

Przepis na start

„Yerba mate jest szalenie wdzięcznym napojem, pozwalającym na dowolne eksperymenty. Możemy nie tylko zalewać ją wodą o różnej temperaturze, sokami owocowymi, warzywnymi, ale także domieszać do niej, czego tylko zapragniemy. Yerba mate możemy podawać na zimno z miętą i świeżymi owocami w lecie lub z korzennymi dodatkami i miodem w zimie” – dzieli się wiedzą Rafał Przybylok.

Składniki:

  • 2 łyżki yerba mate (najlepiej brazylijskiej green)
  • 2-3 świeże truskawki
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty liściastej
  • 0,5 łyżeczki niemielonych ziaren pieprzu

Jak zrobić?

Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wkładamy do ceramicznego matero lub kubka. Wsypujemy zieloną herbatę i yerba mate, dodajemy pieprz. Całość zalewamy wodą o temperaturze nie wyższej niż 80 st. C. Pijemy przez bombillę.

Zobacz również:
REKLAMA