Wołowina z brokułami – przepis

Wołowina z brokułami to jedno ze sztandarowych dań chińskiej kuchni, którego wysoka zawartość białka i błonnika budzi szacunek rycerzy spod flagi keto i paleo. I szacunek wszystkich innych za wyborny smak.

Wołowina z brokułami fot. PAOLA+MURRAY

Wołowina z brokułami – którą część krowy wybrać?

Łata wołowa jest kawałkiem mięsa, którego nie da się pomylić z żadnym innym stekiem. W zagranicznych supermarketach bywa opisywana z francuska „bavette”, ale to nasza poczciwa łata – bardzo chuda i wspaniale mięsista. W kawałku 170 g znajdziesz 23 g białka i 224 kcal. 

REKLAMA

Łata to chudy kawałek z podbrzusza bydła – nie wymaga wstępnej obróbki i odkrawania przerostów i tłuszczu. Musisz tylko pamiętać, by kroić ją w poprzek włókien, a nie zgodnie z nimi: w ten sposób wydobędziesz delikatność mięsa i dużo szybciej je usmażysz.

Wołowina z brokułami – przepis

Tak, to danie wymaga kilku egzotycznych składników, ale wszystkie je znajdziesz bez problemu w supermarketach na półkach z produktami świata. I będziesz miał na zapas w szafce w kuchni, gdyby przyszła Ci ochota na chińszczyznę lepszą niż z pudełka na wynos.

Makro (w jednej porcji)

  • 665 kcal
  • 38 g tłuszcze
  • 48 g węgle
  • 34 g białko
  • 7 g błonnik

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wina ryżowego plus 1⁄4 szkl.
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g łaty wołowej, cienko pokrojonej w poprzek włókien
  • 1⁄4 szkl. oleju rzepakowego plus 3 łyżki
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1⁄2 łyżki posiekanego imbiru
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 400 g różyczek brokułów, zblanszowanych, odsączonych i osuszonych papierowym ręcznikiem
  • 1⁄2 szkl. sosu ostrygowego
  • 5 łyżek sosu sojowo-grzybowego (jest w kuchniach świata)
  • 1⁄4 szkl. podsmażonych szalotek

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, jajko, 1 łyżkę wina ryżowego i sodę oczyszczoną. Włóż do niej pokrojone w cienkie plasterki mięso, wymieszaj, przykryj i wstaw na całą noc do lodówki. Wyjmij na pół godziny przed gotowaniem następnego dnia, żeby mięso nabrało pokojowej temperatury.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu 3 łyżki oleju w dużej patelni lub w woku. Dodaj posiekany czosnek, imbir, cebulę i podsmażaj, aż cebula zmięknie (jakieś 2 minuty). Dodaj zblanszowane i osuszone różyczki brokuła, zamieszaj i odstaw z ognia.
  3. Na innej patelni rozgrzej mocno na wysokim ogniu 1/4 szkl. oleju i ostrożnie wkładaj partiami plasterki mięsa. Smaż 10 sekund i przekładaj je łyżką cedzakową na patelnię lub woka z brokułami. Kiedy usmażysz wszystkie plasterki, zamień patelnie i zmniejsz ogień na średni. Rozgrzej, mieszając, dodaj sos ostrygowy i sos sojowo-grzybowy. Wymieszaj i gotuj ok. 2 minut. Wlej 1⁄4 szkl. wina ryżowego i kolejne 1-2 minuty gotowania.
  4. Wymieszaj resztę mąki kukurydzianej z 1 łyżką wody i dodaj na patelnię. Gotuj 5-10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, nałóż na talerze i połóż na wierzch podsmażone szalotki. Kilkukrotnie przepłucz zimną wodą 2 szklanki krótkoziarnistego, brązowego ryżu, aby zmyć nadmiar skrobi. Włóż ryż do garnka, wlej 4 szklanki zimnej wody i zagotuj bez przykrycia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż zmięknie (ok. 25 minut). Wyłącz ogień i zostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut, zanim przełożysz do misek.

Wołowina z brokułami – z czym podawać?

Danie główne już zawiera aż siedem gramów błonnika, więc nie komplikuj zbytnio sprawy. Po prostu podawaj wołowinę i brokuły z odrobiną ugotowanego brązowego ryżu – jedna szklanka zawiera około trzech gramów błonnika.

REKLAMA