Wołowina po burgundzku [Perły kuchni europejskiej]

Legenda francuskich, niedzielnych obiadów. A z bagietką – palce lizać!

przepisy, dania, kuchnia europejska shutterstock.com

Skład:

  • 1,5 kg wołowiny (np. łopatki lub karkówki)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 50 g masła, 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 marchewki, w plasterkach
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy, 8 cebulek
  • szalotek, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g małych pieczarek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka gałązek tymianku i natki pietruszki

Makroskładniki:

kcal 690, białko 62 g, tłuszcze 34 g, węgle 14 g, błonnik 3,3 – 6 porcji

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój na kostki (4-5 cm). Na patelni podsmaż kostki boczku. Przełóż na talerz.
  2. Dodaj łyżkę oleju i 1/2 masła i partiami obsmażaj mięso z każdej strony. Przełóż na talerz.
  3. Dodaj resztę tłuszczu i podsmaż czosnek, marchewkę, pora i cebulę. Posyp mąką, dopraw solą, pieprzem i jeszcze chwilę podsmażaj.
  4. Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion, wino oraz koncentrat, zagotuj. Wrzuć liść laurowy, posiekane tymianek i natkę, dołóż mięso i boczek.
  5. Przykryj i wstaw do piekarnika 150 st. C na 2,5 godz.
  6. Na maśle podsmaż szalotki i pieczarki. Dodaj do mięsa i piecz jeszcze 30 min bez przykrycia. Podawaj z bagietką.

ZOBACZ TEŻ: Test dań outdorowych - gdy jesteś daleko od kuchni

Zobacz również:
Oto ćwiczenie, przy którym zwykły krokodylek to bułka z masłem.  Jeden burpee bez wyskoku,  ale z wiosłowaniem i ugięciem  ramion, wystarczy za cały trening.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA