ZOBACZ TEŻ: Co jeść codziennie, co czasami, a co rzadko?
„Z kolei nabiał wspomaga regenerację mięśni podczas budowania masy mięśniowej i jest niezwykle przydatnym źródłem niskokalorycznego i sycącego białka. Ale jeżeli masz po nim wzdęcia, krostki czy nawet ból stawów, to go nie jedz. Bądź też ostrożny z jedzeniem czerwonego mięsa. Mimo że jest bogate w dobrze przyswajalne żelazo i pomaga utrzymać odpowiedni poziom hemoglobiny w erytrocytach, to w postaci wysoko przetworzonej może przyczynić się do zwiększenia ryzyka raka jelit” – ostrzega Białowąs. Złota rada: zachowaj umiar w jedzeniu i postaw na aktywność fizyczną.
Mh radzi
Co i kiedy jeść, aby nic nie zakłóciło solidnego treningu, ale też podniosło jego efekty.
Czerwone mięso
Nie jedz go przed wizytą w siłowni. Powoli się trawi, więc podczas ćwiczeń będzie zalegać w żołądku. Nie skupisz się na treningu.
Cukier
Poprawia wytrzymałość, więc możesz zjeść zdrowego, słodkiego batona przed albo w trakcie (pod warunkiem że ćwiczysz nieprzerwanie przez 90 minut) wycisku.
Nabiał
Mleko pij po siłce. Jest źródłem białka (naprawia uszkodzone tkanki), uzupełnia węglowodany i nawadnia. Postaw na to z wysoką zawartością tłuszczu. Dlaczego podczas biegania łapią mnie skurcze stóp? Czy to kwestia złego krążenia?
Gluten
Przed treningiem nie jedz chleba ani innych produktów na bazie pszenicy. Możesz mieć wzdęcia, więc zamiast do mety będziesz musiał biec do toalety.
Komentarze