Wina świata: perły Toskanii

Toskania to nie tylko słynące na cały świat zabytki w Pizie i Florencji oraz piękne plaże z jeszcze piękniejszymi Włoszkami. To również niezwykle popularna kuchnia i jej prawdziwa perła - sztuka winiarska. Oto wina rodem z Toskanii, które pozwolą Ci poczuć smak słonecznej Italii.

Wina świata: perły Toskanii Mariyana M 2015/Shutterstock
fot. Mariyana M 2015/Shutterstock

To nazwisko – Antinori – trzeba zapamiętać, bo w świecie włoskich win jest prawdziwą legendą. Założona w 1385 roku winnica, pozostająca zresztą cały czas w rękach jednej rodziny, przywróciła chwałę i dumę całej winiarskiej Toskanii, a zwłaszcza ich okrętowi flagowemu – Chianti. Warto spróbować, by odkryć tajemnicę światowej sławy włoskich win.

Antinori Winnica Antinori, od 26 pokoleń należąca do rodziny jej założyciela Giovanni di Piero Antinori, w znaczący sposób przyczyniła się do rozwoju i popularności włoskiego winiarstwa.

 

Udowodniono, że możliwe jest wytwarzanie wysokiej jakości win eleganckich i złożonych, które zwracają uwagę i zyskują uznanie koneserów z całego świata. Innowacyjny duch filozofi i Antinoriego wciąż czerpie z tradycji, ale z uwzględnieniem nowoczesnych możliwości produkcji.

Firma jest członkiem stowarzyszenia Primum Familiae Vini, zrzeszającego 11 najznamienitszych rodzin winiarskich z wieloletnimi tradycjami. W 2006 dostała tytuł „Antinori Best Winemakers of the Year”.

Wina białe i różowe:

Campogrande D.O.C., Orvieto Classico

Wino o pięknej, słomkowej barwie i aromatach kwiatowych oraz owoców cytrusowych. Niezwykle mineralne i rześkie, z subtelnie zaznaczoną kwasowością, świetnie pasuje jako aperitif. Doskonale łączy się z frutti di mare, delikatnymi pieczonymi rybami i sałatkami.

Cena: 41,90 zł

Cipresetto Rosato I.G.T., Toscana

Wino o uroczym, błyszczącym, różowym kolorze, który doskonale komponuje się z subtelnymi aromatami malin i poziomek. Pełne i bogate w smaku. Delikatnie kwaskowe, z miękkim finiszem. Polecane jako aperitif, do drobiu, warzyw, ryb, cielęciny oraz do kuchni orientalnej.

Cena: 59,90 zł

Villa Antinori I.G.T., Toscana

Wino o intensywnym aromacie z nutami banana, kwiatu pomarańczy i róży. Miękkie i owocowe w ustach. Końcówka jest aromatyczna. Świetnie komponuje się z potrawami orientalnymi, sałatami, nadziewanymi warzywami, rybami i owocami morza.

Cena: 59,90 zł

Wina czerwone:

Santa Cristina I.G.T., Toscana

Wino o rubinowym kolorze, z fioletowymi odblaskami. W bukiecie szerokie i intensywne, z nutami czerwonych owoców, zwłaszcza wiśni i malin. Na podniebieniu miękkie i zrównoważone. Trwała końcówka wykończona jest subtelnymi taninami. Dobrze komponuje się z grillowanymi rybami, pieczoną wołowiną oraz drobiem.

Cena: 36,90 zł

Pèppoli D.O.C.G., Chianti Classico

Czerwone wino o intensywnych aromatach czerwonych owoców, przeplatanych nutami wanilii i czekolady. Na podniebieniu ujawnia wielką strukturę i poziom kwasowości wzmacniający trwałość owoców. Garbniki są eleganckie i delikatne. Świetne w połączeniu z baraniną, pasztetami, wędlinami, grillowanymi rybami i drobiem.

Cena: 93,90 zł

Villa Antinori I.G.T., Toscana

Wino o intensywnie rubinowym kolorze i aromacie czerwonych owoców, takich jak jagody i jeżyny, z waniliowymi nutami. W smaku pełne, owocowe, z miękkimi taninami. Idealne do dziczyzny, pasztetów, wędlin oraz wołowiny.

Cena: 77,90 zł

MH 04/2014

Zobacz również:
REKLAMA