Sposobów jest kilka, np. Portugalczycy i Hiszpanie specjalizują się w winach wzmacnianych mocnym alkoholem (porto, madera). We Włoszech szczycą się metodą Passito i Recioto, która polega na wykorzystaniu podsuszanych gron winorośli.
Na Węgrzech do moszczu dodają esencji z odwodnionych owoców (Tokaji Aszu). A we Francji produkują wina z późnego zbioru lub wzmacniane. Niemcy i Austriacy słyną z kolei z Eisweinów. Co kraj, to inna słodycz!
Cossart Gordon 3 YO Madeira
To siostra porto, rodem z subtropikalnej wyspy Madera. Bardzo słodka i wzmacniana (zawartość alkoholu aż 19%). Ma intensywny aromat owoców, wzbogacony nutami orzechów i toffi , a na końcu akcenty drewna i czekolady. Nic dodać, no może oprócz doskonałego deseru na bazie budyniu kawowego.
Cena: 98 zł
Masi Recioto Valpolicella
Recioto to czerwony, włoski, słodki trunek, który powstaje z podsuszanych na rodzynki gron. Proces ten ma na celu zyskanie większej koncentracji cukrów. Mamy wówczas do czynienia z potężnie zbudowanym winem, które złożonością aromatów potrafi dorównać takim wzmacnianym rarytasom, jak porto czy madera.
Cena: 219 zł
Oremus Aszu 5 Puttonys
Tokaji Must have na liście każdego maniaka słodkich trunków. Klasyka gatunku. Najbardziej znane w Polsce spośród słodkich win. Im więcej Puttony na etykiecie butelki, tym wino jest słodsze, ma bardziej intensywny smak i ciemniejszą barwę. A co za tym idzie – wyższą cenę. Tokaji Aszu może mieć maksymalnie 6 Puttony.
Cena: 264 zł
Pellegrino Moscato I.G.T Sicilia
Znakomite, białe, likierowe wino ze szczepu Moscato di Alessandria, z rozpalonej słońcem Sycylii. Duża zawartość alkoholu, piękny, złoty kolor, aromaty migdałów, suszonych moreli, miodu i delikatnej wanilii powodują, że wino samo w sobie jest znakomitym deserem. Palce lizać!
Cena: 40,90 zł
Amberwine A.O.C Montbazillac
Białe, słodkie i do tego francuskie, czyli w duecie z foie gras lub serem pleśniowym – niebo w gębie. Pochodzenie ma wybitne, bo to wino należące do rodziny Dillon. Tej samej, której perłą jest Chateau Haut-Brion, klasyfi kowane wśród „Wielkiej Piątki” Bordeaux. Zdecydowanie warte swojej ceny!
Cena: 146 zł
Esterházy Single Cru Eiswein
Austriacki Eiswein, czyli po polsku wino lodowe. Winogrona do jego produkcji nie są zrywane w okresie zbiorów, a pozostają na krzewach do przymrozków. Zmarznięte dają sok, który zawiera skoncentrowany cukier i wyjątkowe walory smakowe. Stąd pochodzi słodycz wina i jego specyficzny charakter.
Cena: 159 zł
Wino, jak przystało na stary i niezwykle szlachetny trunek, należy spożywać z poszanowaniem pewnych zasad i rytuałów. Jeśli do tej pory nie miałeś okazji zgłębić tajników tej wiedzy, bez obaw, MH przybywa z odsieczą. Oto kompendium wiedzy o sztuce picia wina, po lekturze którego zasilisz szeregi winiarskich koneserów.
MH 08/2012
Komentarze
Mens Health, 2015-02-27 14:00:27
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?