Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Wina Masi: włoski smak

Wśród wszystkich włoskich win, które stanowią zawsze pewny wybór, Masi reprezentuje fenomenalny poziom. Do produkcji używa się tu najpopularniejszych dla regionu Veneto szczepów: corvina, rondinella i molinara, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

wina włoskie, włoskie winnice fot. Stokkete 2015/shutterstock
Masi

To firma, która od XVIII wieku wciąż należy do jednej rodziny i jest znakomitym dowodem na to, że można prowadzić duże przedsiębiorstwo, zachowując przy tym jego rodzinny charakter. To właśnie pierwsza winnica z tego regionu, o nazwie "vaio de Masi", dała początek tak silnej obecnie marce.

Najbardziej prestiżową i znaną winnicą zarządzaną przez Masi jest zabytkowa posiadłość w Valpolicella – Serego Alighieri. Wina produkowane w Masi charakteryzują się elegancją i równowagą. Z jednej strony nowoczesny styl, a z drugiej tradycyjne metody produkcji zapewniają unikatowy smak win i znakomicie oddają charakter tego regionu Włoch. Warto się wybrać do Veneto, by to sprawdzić. Bez względu na wybór wina – białego czy czerwonego. Forza Italia!

Masi Modello Bianco I.G.T.

Świeży aromat cytrusów i jabłek. Delikatna końcówka z dyskretną, migdałową nutą. Wino skomponowane z trzech odmian: Garganega (70%), Pinot Grigio i Pinot Bianco. To idealny towarzysz popołudniowych spotkań, doskonały jako aperitif do lekkich ryb z grilla lub delikatnych sałatek.

Masi Levarie Soave Classico D.O.C.  

Klasyczne włoskie, białe wino, znane na całym świecie dzięki delikatnemu aromatowi i świeżemu smakowi. Wytwarzane z tradycyjnych szczepów regionu Soave: Garganega i Trebbiano di Soave.  

Masi Bonacosta Valpolicella Classico D.O.C.

Bonacosta jest bardzo uniwersalnym winem o wyrazistej, owocowej strukturze z dominującą wiśnią i wyczuwalną w tle dębiną. Ernest Hemingway, znawca wszelkich trunków, określał to lekkie wino jako "ciepłe jak dom przyjaciela". 

Masi Masianco Venezie I.G.T.

Masianco to absolutny lider wśród białych win z Veneto. Powstało ze zmieszania klasycznej dla tego regionu odmiany winogron Pinot Grigio oraz podsuszanej przez 3 tygodnie na bambusowych matach odmiany Verduzzo. W efekcie powstało wino z subtelną słodyczą, niepozbawione jednak orzeźwiających owocowych nut: grejpfruta oraz brzoskwini. 

Masi Campofiorin Ripasso Rosso I.G.T.  

Campofiorin to specjalność Masi. Łączy w sobie wysoką jakość upraw oraz oryginalność techniki mieszania podsuszanych winogron ze świeżymi, lekkimi winami. Specyfi czny styl winifikacji, zwany Ripasso, daje efekt win nieskomplikowanych i jednocześnie majestatycznych, o przyjemnym, migdałowo- -czereśniowym charakterze. 

Masi Brolo di Campofiorin Rosso I.G.T.

Brolo oznacza winnicę otoczoną kamiennym murem. Wino powstaje w procesie zwanym metodą Ripasso – poddawane jest powtórnej fermentacji z lekko podsuszonymi gronami. To bogate, aksamitne i niezwykle złożone wino, odznaczające się głęboką barwą z fi oletowymi odcieniami. W bukiecie dominuje zapach śliwki , dojrzałych wiśni, pieprzu i czekolady.  

MH 07/2014

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij