REKLAMA

Wieprzowina: kompendium wiedzy

Nikt nie lubi, jak podkłada mu się świnię. W tym jedynym przypadku musisz nam jednak wybaczyć, bo podłożona świnia zadba o Twoją formę i stan zdrowia. Czytaj i ucz się. 

Wieprzowina fot. shutterstock.com
Żegnaj, opono: polędwiczka

Wieprzowina może i nie słynie z małej ilości tłuszczów, ale są szlachetne wyjątki. Taka na przykład polędwiczka ma ich mniej niż dietetycznie osławiona pierś z kurczaka bez skóry. Co więcej – jest świetna dla mięśni, tłumi apetyt i przyspiesza utratę wagi. Pytania? To delikatne mięso, więc smaż lub grilluj krótko na wysokim ogniu.

Serce jak dzwon: golonka przednia

Te pękają od tiaminy, czyli witaminy B1, zapewniającej dobre działanie całego systemu nerwowego. Jej niedobór skutkuje między innymi niewydolnością układu krążenia, kołataniem serca, a z rzeczy bardziej działających na wyobraźnię także zanikiem mięśni i oczopląsem. Pieczona kilka godzin w piekarniku jest świetna, a 140 g załatwia sprawę dziennego zapotrzebowania na witaminę B1. 

REKLAMA

1 2 3
STRONA 2 z 3

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA