[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Wiedza o winie: najpopularniejsze szczepy

Inaczej mówiąc,ulubioną odmianę winorośli,która od tysiącleci przekazuje te same cechy swojemu potomstwu. Na przykład szczepem Syrah delektowali się już faraonowie wstarożytnym Egipcie!

wino fot. Shutterstock

Najważniejsze szczepy dla win białych:

Chardonnay – najwyżej ceniona odmiana i najpopularniejsze białe wino na świecie o nutach smakowych od metaliczno-cytrusowych po waniliowe.

Sauvignon Blanc – poważny konkurent chardonnay, o dość wysokiej kwasowości i lekkiej treści. Dzisiejszą sławę zawdzięcza znakomitym winom z Nowej Zelandii.

Riesling – bardzo zróżnicowane smakowo, służy do produkcji wysokiej klasy win wytrawnych i szlachetnych słodkich, o charakterystycznym aromacie limonki.

Chenin blanc – ten szczep też ma potencję dawania win najwyższej klasy, tak wytrawnych, jak i słodkich, ale tanie wina południowoafrykańskie i kalifornijskie nieco psują mu reputację.

Popraw nas, jeśli się mylimy, ale zdecydowanie warto sprawdzić, jakich 6 błędów zepsuje nawet najlepsze wino.

Najważniejsze szczepy dla win czerwonych:

Cabernet sauvignon – najpopularniejsza odmiana do produkcji win czerwonych, odznacza się dużą ilością garbnika i kwasowością oraz wyraźną nutą czarnej porzeczki.

Pinot noir – to prawdziwe wyzwanie dla plantatorów, ponieważ szczep ten nie poddaje się łatwo przenosinom w nieznane mu kraje. Dlatego wina burgundzkie, które się na nim opierają, mają swą legendarną sławę... i cenę.

Merlot – przez lata był tylko uzupełnieniem cabernet w mieszankach win z Bordeaux, ale wybił się na niepodległość. Fachowcy mówią, że jest to wino „łatwiejsze”, mało cierpkie, z wyraźnym śliwkowym smakiem.

Syrah – sukcesy australijskich i kalifornijskich Shiraz przywróciły blask temu szczepowi, który cieszy amatorów śliwkowym smakiem, aromatem dymu i przypraw.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij