Najważniejsze szczepy dla win białych:
Chardonnay – najwyżej ceniona odmiana i najpopularniejsze białe wino na świecie o nutach smakowych od metaliczno-cytrusowych po waniliowe.
Sauvignon Blanc – poważny konkurent chardonnay, o dość wysokiej kwasowości i lekkiej treści. Dzisiejszą sławę zawdzięcza znakomitym winom z Nowej Zelandii.
Riesling – bardzo zróżnicowane smakowo, służy do produkcji wysokiej klasy win wytrawnych i szlachetnych słodkich, o charakterystycznym aromacie limonki.
Chenin blanc – ten szczep też ma potencję dawania win najwyższej klasy, tak wytrawnych, jak i słodkich, ale tanie wina południowoafrykańskie i kalifornijskie nieco psują mu reputację.
Popraw nas, jeśli się mylimy, ale zdecydowanie warto sprawdzić, jakich 6 błędów zepsuje nawet najlepsze wino.
Najważniejsze szczepy dla win czerwonych:
Cabernet sauvignon – najpopularniejsza odmiana do produkcji win czerwonych, odznacza się dużą ilością garbnika i kwasowością oraz wyraźną nutą czarnej porzeczki.
Pinot noir – to prawdziwe wyzwanie dla plantatorów, ponieważ szczep ten nie poddaje się łatwo przenosinom w nieznane mu kraje. Dlatego wina burgundzkie, które się na nim opierają, mają swą legendarną sławę... i cenę.
Merlot – przez lata był tylko uzupełnieniem cabernet w mieszankach win z Bordeaux, ale wybił się na niepodległość. Fachowcy mówią, że jest to wino „łatwiejsze”, mało cierpkie, z wyraźnym śliwkowym smakiem.
Syrah – sukcesy australijskich i kalifornijskich Shiraz przywróciły blask temu szczepowi, który cieszy amatorów śliwkowym smakiem, aromatem dymu i przypraw.