Ile? 150 g ugotowanego ziarna.
Dlaczego? Zawiera proteiny i węglowodany, a więc odbudowuje zapasy glikogenu i daje zastrzyk białka. Jest świetną bazą dla posiłku po treningu. Dzięki zawartości manganu i magnezu dodatkowo pomaga w regeneracji mięśni i wchłanianiu glukozy.
2. Tofu
Ile? 100 g
Dlaczego? To świetne źródło protein przy niskiej zawartości tłuszczu. Jest bogate w żelazo i miedź, których potrzebuje hemoglobina. Więcej tlenu w czerwonych ciałkach krwi daje mięśniom „napompowany” wygląd.
ZOBACZ: Jak budować mięśnie bez mięsa?
3. Pomidor
Ile? Jeden, pokrojony na kawałki.
Dlaczego? Ponieważ zawiera błonnik oraz wzmacniający komórki likopen.
4. Żółta papryka
Ile? Połówka, pokrojona na kawałki.
Dlaczego? Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, zapobiegającej uszkodzeniom komórek.
PRZECZYTAJ: Budowanie mięśni - 9 zasad
5. Natka pietruszki
Ile? Garść, posiekana.
Dlaczego? Zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki powstające podczas treningu.
6. Szczypiorek
Ile? Dwie łyżki, posiekanego.
Dlaczego? Jest bogaty w witaminy C i B1, które pomagają przerobić węglowodany na paliwo. Na dodatek ma dużo błonnika i wapnia, sprzyjających zrzucaniu zbędnych kilogramów.
7. Jajko na twardo
Ile? Jedno, w plasterkach.
Dlaczego? Przeciętnie ma około 80 kcal, a dostarcza aż 5-7 g protein.
8. Mieszanka nasion
Ile? Garść (np. Słonecznik, dynia).
Dlaczego? Zwiększają porcję białka w posiłku i zawierają niezbędne minerały.
Komentarze