Wege pita na wytrzymałość [Fit przepisy]

Wgryź się w tę kanapkę przed ciężkim treningiem lub biegiem – przeciw- utleniacze i węglowodany pozwolą Ci utrzymać się w pionie do mety.

przepisy, zdrowe dania Men's Health

Składniki na 2 porcje:

  • ½ bakłażana
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 papryka jalapeño
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ cytryny, starta skórka i sok
  • 2 chlebki pita
  • 2 łyżki humusu
  • Listki świeżej mięty

Sposób:

Plasterki bakłażana i paski papryki dopraw pieprzem  i skrop oliwą. Podsmażaj na grillowej patelni, aż mocno się zrumienią. Bakłażan  i jego składniki są zbawienne dla zdrowia serca, a papryka to solidna dawka witaminy C.  Drobno posiekaj jalapeño  i czerwoną cebulę (zastrzyk przeciwutleniaczy z kapsaicyny i kwercetyny) – wymieszaj je ze startą skórką  z cytryny.  

REKLAMA

Wrzuć pity na suchą patelnię   i lekko je podgrzej. Wysmaruj je w środku humusem, wpakuj zgrillowane warzywa i mieszankę cebulowo-paprykową. Uzupełnij poszarpanymi listkami mięty, wyciśniętym sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną humusu. Najlepiej zadziała, gdy zjesz ją 2h przed treningiem. To jednak sporo błonnika, który musisz przerobić.

Twoje modyfikacje

1. Nieweganie mogą zastąpić humus plastrami mozzarelli. Wapń pomaga w zachowaniu szczupłej sylwetki.

2. Dodaj garść pokrojonych w plasterki czarnych oliwek. Sód Ci się przyda, gdy zaczniesz się pocić.

3. Więcej białka? Podsmaż mięso z uda kurczaka  z kuminem, kurkumą, kolendrą i wpakuj do środka.

Zobacz również:
W każdy poniedziałek okupujesz ławeczkę i wyciskasz sztangę? Ten trening jest lepszy. Nie tylko dlatego, że odziera klasyczne ćwiczenia z nudy, ale również dlatego, że łączy je z takimi, w których dzięki obciążeniu własnego ciała spalasz mnóstwo kalorii. Rób te treningi 3 razy w tygodniu, a w dni wolne relaksuj się 20 pompkami, wiosłowaniem 20 razy hantlami i 20 przysiadami.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA