Do tego zawiera to, co najlepsze dla naszego mózgu i układu krążenia, czyli kwasy tłuszczowe omega-3. Ale to nie koniec – badania naukowe potwierdzają, że włączenie łososia na stałe do diety zmniejsza ryzyko nowotworów, zawału, cukrzycy, astmy i depresji. Samo dobro w czystej postaci.
Dziki łosoś ma swoich amatorów, ale hodowlane mają mniej ruchu i są zwykle bardziej tłuste. To oznacza więcej omega-3.
Wystawianie łososia na działanie światła, powietrza i temperatury prowadzi do zniszczenia zawartych w nim kwasów omega-3.
1. Spaghetti z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
- 150 g wędzonego łososia (na wagę lub paczkowanego)
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła, 200 ml śmietany, 100 ml mleka
- szczypta pieprzu cayenne, szczypta białego
- świeżo zmielonego pieprzu, sól morska, posiekana natka pietruszki
Jak zrobić:
W wysokiej patelni roztop masło na średnim ogniu. Wlej mleko i dodaj śmietanę – mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Płaty łososia poszarp na mniejsze kawałki lub pokrój drobno w paski. Wrzuć je na patelnię, dopraw solą i pieprzem cayenne, mieszaj.
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente. Dodaj do sosu posiekaną natkę pietruszki i znowu wymieszaj. Odcedzony makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp resztką natki pietruszki i świeżo zmielonym, białym pieprzem.
Energia: 805 kcal
Białko: 47,3 g
Tłuszcze: 38,7 g w tym nasycone: 1 g
Węglowodany: 83,5 g
2. Łosoś z mozarellą
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie sera mozzarella w małych kulkach
- 1 opakowanie wędzonego łososia, duże oliwki z pestkami lub bez
- 1 mała, czerwona cebula, sól morska, świeżo zmielony biały pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 cytryna pokrojona w plasterki
Jak zrobić: Odsącz mozzarellę z zalewy. Obierz cebulę i pokrój ją na cienkie plasterki. Na talerzu uformuj małą piramidkę z kilku kulek sera, owiń ją plastrem łososia i zepnij wykałaczką dla stabilności. Na kolejną wykałaczkę nadziej na przemian kulki mozzarelli i cienkie krążki czerwonej cebuli. Gdybyś chciał wzbogacić danie, możesz nadziać też połówki pomidorków koktajlowych.
Przygotowany szaszłyczek umocuj w środku łososiowego rulonu, połóż obok plasterek cytryny dla ozdoby, a całość skrop oliwą i sokiem cytrynowym. Posól i posyp pieprzem. Podawaj z ciemnym pieczywem.
Energia: 644 kcal
Białko: 47,1 g
Tłuszcze: 44,2 g w tym nasycone: 1 g
Węglowodany: 2,3 g
3. Tatar z wędzonego łososia
Składniki na 4 porcje:
- 200 g wędzonego łososia
- 1 duża cebula, 4 korniszony
- 3 łyżki posiekanych ziół - koperek, oregano, pietruszka
- 2 łyżki oliwy, 2 łyżki odsączonych kaparów
- sok z jednej cytryny, sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz
- liście rukoli
Jak zrobić: Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Podobnie zrób z korniszonami, kaparami i wędzonym łososiem – możesz ewentualnie użyć miksera na bardzo wolnych obrotach. Wrzuć wszystko do miski i dorzuć posiekany świeży koperek, natkę pietruszki i oregano. Polej oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i świeżym pieprzem. Wymieszaj.
Łyżką przełóż tatara do mniejszych miseczek, uklep i wstaw do lodówki na, przynajmniej, godzinę. Na talerz wyłożony liśćmi rukoli wyjmij delikatnie zawartość miseczek, podawaj z masłem (lub majonezem) i pieczywem.
Energia: 363 kcal
Białko: 30,5 g
Tłuszcze: 24,6 g w tym nasycone: 0,8 g
Węglowodany: 0,6 g
MH 05/2012
Komentarze