Wędzony łosoś [Przepisy trapera]

Samodzielnie uwędzony łosoś pokaże różnicę między tym  z supermarketu a twoim arcydziełem.

wędzony łosoś shutterstock.com

Składniki (6 porcji):

  • ceramiczna rura drenarska
  • haczyki
  • pusta puszka
  • trociny
  • lutownica
  • 2 filety z łososia
  • cukier, 150 g
  • sól, 150 g
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

Natrzyj osuszone filety mieszanką cukru i soli (1), zawiń je ściśle w plastikową folię i wstaw na noc do lodówki (mieszanka wyciągnie nadwyżki wody z mięsa).

REKLAMA

łosoś, przepisyMotor Presse Polska

Rano zrób w puszce (z boku przy spodzie) dziurkę i wypełnij puszkę dębowymi wiórkami. Do dziurki włóż na chwilę  rozgrzaną lutownicę (2), tak  by wióry zaczęły się żarzyć  i dymić. Oczywiście lutownica jest gadżetem, bo to samo osiągniesz, wkładając w dziurkę zapałkę lub wrzucając do środka mały, rozżarzony węgielek z ogniska.

łosoś, przepisyMotor Presse Polska

Na górze puszki ustaw kawałek ceramicznej rury do drenażu, połóż na wierzchu patyk i zawieś na nim filety na haczykach (3). Upewnij się, że wędzania dymi, i szczelnie ją przykryj, żeby odciąć dopływ tlenu. Możesz ją też obłożyć cegłami, bo ogrodowe kojoty mogą Ci ją przewrócić. Efekty po 24 h.

łosoś, przepisyMotor Presse Polska
Zobacz również:
Kettlebell był używany w XVI wieku w Rosji do ważenia płodów rolnych. Dziś to jedno z najbardziej uniwersalnych narzędzi budujących formę na całym świecie. Zobacz, jak stać się mistrzem kettla.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA