Warzywa na grilla [Przepisy i patenty]

Na ruszcie powinno lądować nie tylko mięso. Uzupełnij niezbędne witaminy  i minerały, które  dadzą Ci prawdziwego, odżywczego kopa.

warzywa na grilla Men's Health

Składniki

  • cukinia
  • bakłażan
  • fenkuł
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • dynia masłowa
  • fasola „Duży Jaś”
  • główka czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób

Nie podajemy ilości składników, bo to zależy od liczby gości, których ściągnąłeś na grilla. Jednak nie oszczędzaj na warzywach, ponieważ resztki też świetnie da się wykorzystać. Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na paski. Dużą, żeliwną patelnię połóż bezpośrednio na rozgrzanych węglach i podsmażaj z obu stron na oliwie z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i ulubionych ziół (uważaj z uchwytem, bo będzie gorący!). Cukinie przełóż na papierowy ręcznik, patelnię opłucz  i usmaż bakłażana pokrojonego w kliny na odrobinie oliwy.

REKLAMA

Fenkuł i cebula nie wymagają jakichś specjalnych kulinarnych zabiegów. Cebulę przekrój na pół, fenkuła na ćwiartki, natrzyj je oliwą i grilluj na ruszcie. Papryki rzuć bezpośrednio na węgle, żeby skórka sczerniała (przewróć je raz szczypcami), a następnie usuń zwęgloną skórkę i odsłoń miękki miąższ. Dynię oczyszczoną z pestek też pokrój w kliny i albo rzuć ją na ruszt, by mieć zgrillowane kawałki, albo na węgle i – gdy zmięknie – zblenduj ją (bez skórki) na purée.

Główkę czosnku przekrój w poprzek na pół, skrop oliwą i ustaw na ruszcie. Fasolę, jeśli masz suchą, namocz przez noc w wodzie z kminkiem i gotuj przez godzinę. Wsyp ją na żeliwną patelnię, podlej oliwą, jakimś ostrym sosem i wrzuć kilka nieobranych ząbków czosnku. Postaw patelnię na węglach i mieszaj od czasu do czasu. Do warzyw możesz podać różne dipy, ale dobrze sprawdza się salsa verde (przepis znajdziesz na menshealth.pl).

Patenty

1. Do zgrillowanego chlebka pita z kieszonką włóż bakłażana, paprykę, trochę purée z dyni, krem z nerkowców, czarne oliwki, posiekaną natkę pietruszki i perfekcyjna porcja potreningowych węgli gotowa.

2. Warzywa z rusztu dodaj do tajskiego curry z mleczkiem kokosowym. Dorzuć trochę orzechów i strączkowych, aby zwiększyć dawkę białka.

3. Cukinie z grilla sprawdzą się jako lunch obok fasoli, bogatego w wapń serka burrata, bazylii i podpieczonej na patelni bułki tartej.

4. Resztki papryki będą świetne jako sos do makaronu. Gotuj je wolno razem z pomidorami, aż sos zgęstnieje. Dopraw.

5. Resztki warzyw pokrój na małe kawałki i użyj do frittaty lub omletu na śniadanie przed treningiem. Tu znajdziesz cholinę, czyli witaminę B4, wspierającą mięśnie.

6. Podpieczona fasola, fenkuł i cebula świetnie pasują do ryby z patelni i tworzą w pełni zbilansowany posiłek.

Zobacz również:
Przyjmowanie przez długi czas wysokich dawek leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych może utrudnić budowanie i masy i siły mięśni - donosi czasopismo „Acta Physiologica”. Wyniki badań potwierdzają popularne porzekadło - "no pain, no gain".
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA